DOLAR 32,3658
EURO 34,9484
ALTIN 2.325,25
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 22°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 18°C

27 BİN ADET ARONYA FİDANI DAĞITILDI

27 BİN ADET ARONYA FİDANI DAĞITILDI
20.10.2021
A+
A-

“Yalova İlinde Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 53 çiftçiye 160 dekar alanda yeni Aronya bahçesi tesis etmek üzere 27.210 adet Aronya fidanı dağıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlene fidan dağıtım programına Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Vali Muammer Erol, Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, İl Müdürü Suat Parıldar, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Ak Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, MHP İl Başkanı Namık Öz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Rıfat Ataş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Adil Şencan, Meteoroloji 1. Bölge Müdürü Ayşe Gemici, DSİ.1. Bölge Müdür Yardımcısı Kenan Akyürek, İl Özel İdare Sekreteri Selim Karahan, Atatürk bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Orman İşletme Müdürü Murat Koçluk, DSİ 13. Şube Müdürü M. Pelin Balcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Algan ve Meteoroloji Müdürü Ahmet İnci, İl Genel Meclisi Üyeleri, Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten, İl Müdürlüğümüzden İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik personeller ile projeden yararlanacak çiftçiler katıldı. Denizçalı köyünden proje yararlanıcısı kadın çiftçi Naz Tezcan’ın açılış konuşmasının ardından İl Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada; “Yalova’mız ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip ilidir. Bu nedenle tarım alanlarımız diğer illerimize nazaran daha az ancak diğer illerimizdeki tarım arazilerinden de daha değerlidir. İlimiz tarım arazilerinin yüzde 72,5’i 5 dekar ve altında büyüklüğe sahip arazilerden oluşmaktadır. Bu da bizleri birim alandan katma değeri yüksek, kıymetli ürünlere yöneltmektedir. Aronya’da bu ürünlerden birisi.

2012 Yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları neticesinde ülkemizde üretilmeye başlanan Aronya meyvesinin çiftçi şartlarında ilk parsellerini 2017 yılında kurduk. Hali hazırda 150 dekar alanda Aronya üretiyoruz.  Bahçelerimiz geçen yıldan itibaren ekonomik olarak ürün vermeye başladı.  Ayrıca ilk “Organik Sertifikalı” ve “Coğrafi İşaretli”  Aronya hasadını ise Eylül ayında yaptık.   Geçen yıl yaklaşık 8 tonluk rekoltemiz varken bu yıl aronya bahçelerimizden yaklaşık 20 tonluk ürün elde ettik. Verim çağındaki bahçelerimizin artmasıyla üretimimiz de her yıl katlanarak artacaktır. Bu yıl Aronya’ya yeni bir değer katmanın mutluluğunu da yaşadık. Yalova’nın ilk Coğrafi İşaretli tarım ürünü olarak Haziran ayında Yalova Aronyası Coğrafi İşaret Tescil belgesini aldık. Sayın Bakan Yardımcımızın katılımıyla bugün burada dağıtımını gerçekleştireceğimiz 27.210 adet Aronya fidanı ile birlikte 53 çiftçimize 160 dekar alanda yeni bahçeler kuracağız. Böylece 2021 yılı sonu itibarıyla Yalova’mızda Aronya üretim alanı 310 dekarın üzerine çıkacak. 2019 yılında 15 çiftçimizle 23 dekar alanda başladığımız Organik Aronya Projemiz, bu yıl kuracağımız bahçelerle birlikte 41 çiftçi ve 150 dekara ulaşacak. Böylece Aronya üretim alanlarının %50 sinde Organik Tarım Metodu ile aronya üretmiş olacağız. Hedefimiz; yapısında bulunan yüksek antioksidan özelliği ile bir sağlık ürünü olan aronyanın tamamını organik tarım sürecine dahil etmek. Tüm bu çalışmalarla birlikte Yalova kivisinden sonra Yalova Aronyasını da “24 ayar altın” olarak ilimize kazandırma yolunda hızla ilerliyoruz. Yalova Aronyası çiftçilerimizin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline geldi gelmeye de devam edecek inşallah. Tabi ki çalışmalarımız bunlarla bitmeyecek. İlimizde 2022 yılı için diğer tarımsal projelerin yanında Aronya üretimini artırmak ve sanayisinin gelişmesi için yeterli üretimi sağlamak için projemizi hazırlayarak Bakanlığımıza sunduk. Onaylanmasını müteakip yeni bahçe tesisi çalışmalarımıza başlayacağız.

Çalışmalarımızda bizlere daima her türlü desteği sağlayan Sayın Bakan Yardımcımıza, Sayın Valimize, Sayın Vekillerimize ve Başkanlarımız ile İl Genel Meclisi Üyelerimize çiftçilerimiz adına şükranlarımı arz ediyorum. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Tarlada izleri olan ve bu gün burada bulunmamıza vesile olan siz değerli çiftçilerimizin her daim hizmetinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ürünüz bol kazancınız bereketli olsun inşallah. Sayın Bakanım kıymetli hazirun; sözlerime burada son verirken; Projelerin planlama, uygulama ve saha çalışmalarında büyük bir özveri ile çalışan proje ekibimiz ile birlikte İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki çalışma arkadaşlarıma da gönülden teşekkür ediyor, projemizin Yalova çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyor saygılar sunuyorum” dedi. Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de yaptığı konuşmada Coğrafi İşareti alınan Yalova kivisi ve Yalova Aronyasının marka haline geldiğini ve Aronyanın Türkiye için yeni bir ürün olduğunu ifade ederek  “Bu üründe öncelikli olarak yüzde 50 üretimi organik olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun ardından da sadece taze olarak tüketimi değil, işlenmiş ürünleri kurutmayla aronya ve kivinin de katma değerini artırarak piyasayla buluşmasını hedefliyoruz. Tarım alanında tüm projelere destek sağlamaya devam edeceklerini” belirtti. Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı da yaptığı konuşmada; “Aronya meyvesinin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün yaptığı proje kapsamında aranızda bulunmaktan mutluluk duymaktayım. Aronya bir sağlık meyvesi. Bu meyvenin üretiminin yaygınlaşması insanlarımız için önemli bir fayda sağlıyor. İl müdürlüklerimiz bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Yalova İl Müdürlüğümüz bu çalışmalara öncülük ederek Aronya’yı Yalova ile anılır hale getirdi. Bizde Bakanlığımız olarak bu çalışmalara her türlü desteği veriyoruz. Aronya’yı 2020 yılında tıbbi aromatik bitkiler sınıfına ve Bakanlığımızın destekleme kapsamına da aldırdık.  Aronya bahçesi tesis edecek çiftçilerimize dekara 400 TL sertifikalı fidan desteği sağlıyoruz.

“Yalova aronyası” ve “Yalova kivisi”ne coğrafi işaret belgesi verilmesinin üreticilere hayırlı olmasını diledi. Yalova’da 3 yıl önce kaynakların etkili kullanılması üzerine çalışma yaptıklarını aktaran Özkaldı, şöyle devam etti: “Tarımsal sulama burada istediğimiz seviyede değil. Bunu artırmak için gayret gösteriyoruz. Önemli kararlar aldık. Sulama yapılan tarım alanlarını artırmak için gayret göstereceğiz. Bakanlık olarak aronya ve kivi bahçesi kurmada çok büyük desteklerimiz var. Bunlar artarak devam edecektir. Yalova’da tarımsal üretim için büyük fırsatlar var. Dün olduğu gibi, bugün olduğu gibi yarın da bu fırsatlar, bu destekler Bakanlığımız tarafından devam ettirilecektir.”

Özkaldı, Yalova’nın artan nüfusu ve göç alması nedeniyle büyüyen bir il olduğuna dikkati çekti. İçme suyu kaynakları bugün için yeterli olsa da uzun yılları hedeflediklerini aktaran Özkaldı, “En az 2050 yıllarını bugünden planlıyoruz. İçme suyu ve tarımsal sulama yönüyle Yalova’mızı inşallah mağdur etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı, Vali Muammer Erol ve Yalova Milletvekilleri ile çiftçilere tek tek aronya fidanlarını teslim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.