DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 9°C
Hafif Yağmurlu
Yalova
9°C
Hafif Yağmurlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 15°C

HERSEK LAGÜNÜ’NDE KUŞ TÜRÜ SAYISINDA ARTIŞ

02.06.2023
A+
A-

Doğal yaşamın korunması adına yapılırken Osman Gazi Köprüsü’ne kavis verdirilen Hersek Lagünü’nde gösterilen çevre hassasiyeti meyvelerini vermeye devam ediyor.

Hersek Lagünü’nde kuş tür ve popülasyonu her geçen gün artarken, üreyen kuş türü sayısı da 30’lardan 50’lere kadar yükseldi.

“Kuş Oteli”

Türkiye’de bugüne kadar gözlemlenen 496 türün 253’ünün kayıt altına alındığı Hersek Lagünü, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mutlak korunması gereken sulak alanlar içinde yer alıyor. Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan lagünde, Altınova Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla hem kuş türü hem popülasyonu her geçen gün artıyor. Göçmen kuşların ziyaret etmesinden dolayı “Kuş Oteli” olarak da anılan Hersek Lagünü’nde üreyen kuş tür sayısında da artış yaşanıyor.

Değerli bir alan

Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bübül, Hersek Lagünü’nün değerli bir alan olduğunu dile getirdi. Kuş türlerinin burada üremesinin alanın önemine önem kattığını dile getiren Bülbül, şöyle konuştu:  “Değerli alan dediğimizde kuş çeşitliliği önemli, toplam sayı önemli. Fakat daha önemlisi de buradaki kuşların üreme sayıları, popülasyonu. Bir 10-15 yıl önceye kadar yaptığımız çalışmalarda, 30 civarında türün türediği yer. Tekrar bir çalışma yaptığımızda görüyoruz ki 50’ye yakın kuş türü su kuşları olsun, diğer ötücüler olsun alanımızda üremektedir. Tabi biz bu alana önemli kuş alanı (ÖKA) diyoruz. Bu kara gagalı sumrunun alanda 10 çiftten fazla ürediğinden dolayı bu statü veriliyor.

“Türkiye’de 2 yerde ürüyor”

Son haftalarda yaptığım gözlemden kara gagalı sumruların 100’den fazla olduğunu gördüm. Hatta 150 civarında kara gagalı sumru. Bunların bir kısmının yuvada olduğunu, bizzat uzaktan teleskopla izledim. Yani rahatlıkla 40 çift civarında bir üreme olduğunu söyleyebilirim. Bu da çok özel bir sayı. Çünkü kara gagalı sumru Türkiye’de 2 yerde ürüyor. Birisi burası birisi de Gediz deltası. Bunun için de alan çok çok önemli. Bu ürediği alana daha önceleri insanlar geçebiliyordu. Şimdi artık geçemiyorlar. Tabelalarımızı astık, halka olsun, diğer arkadaşlara olsun bunu anlattık. Onlar da sağ olsunlar bu hassas durumu kabullendiler. Bunun karşılığında da kuşların üremesi çok daha fazla oluyor.” Bülbül, lagünün korunmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.