DOLAR 34,0724
EURO 38,0724
ALTIN 2.832,80
BIST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 25°C
Hafif Yağmurlu
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

TÜRK OCAKLARINDAN KATLİAM BELGESELİ

26.05.2024
A+
A-

Türk Ocakları Yalova Şubesi Tarafından 1920-1921 yılları arasında Yalova ve çevresinde yapılan katliamları konu alan “Gülnihal” belgeselinin ilk gösterimi RDKM de yapıldı.

Yalovalıların yoğun ilgi gösterdiği programda açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Alper Kasımoğlu, Türk tarihinin sayısız kahramanlık öykülerini barındıran zengin ve derin bir mirasa sahip olduğunu, lakin destansı geçmişimizde parlak levhalar olduğu kadar talihsiz dönemler, kırılma noktaları ve Türk milletinin yaşadığı acılarında önemli bir yer teşkil ettiğini ifade etti. Bunlardan en önemlilerinden birisinin de işkence, katliam, tecavüz ve yağma gibi ağır suçlar içeren Yalova ve civarında yaşanmış olayları olduğunu, belgesel çalışmasını bu olayların unutulmamasını sağlamak olduğunu, hazırlık sürecinde yaşanan olayları tanıklarından dinlemiş yöre halkı, akademisyen ve araştırmacılar ile yabancı kütüphane ve arşiv araştırmaları yaptıklarını, belgeselin farklı yabancı dillerde alt yazılı olarak uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyerek konuşmasına devam etti. Daha sonra kürsüye gelen Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ise üzerinde toprakların kolay kazanılmadığını Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milleti büyük bir mücadele yürüttüğünü, Anadoluda birçok bölgede işgalcilerle birlikte hareket eden işbirlikçi çetelerin çok sayıda Müslüman Türk’ü katlettiğine dikkati çeken Öz, bu belgesel vesilesiyle biz o dönemde meydana gelen bu katliamların bir resmini göreceğiz. Bu milli hafızayı gelecek nesillere aktarmak, bu toprakların kolay kazanılmadığını, şehit kanlarıyla sulandığını anlamaları bakımından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Program Gülnihal belgeselinin ilk gösteriminin ardından belgesel ekibine verilen plaket töreni ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.