ÜNİVERSİTEDEN TÜRK-JAPON OSTLUK ORMANI
Yalova Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Dairesine Bağlı Aikido Topluluğu’nca düzenlenecek etkinlikle Yalova Üniversitesi Merkez Yerleşkesi içinde yer alan Merkezi Laboratuvar yanında yer alan alana Türk Japon Dostluk Ormanı için ağaç dikimi yapılacak. 12 Nisan Pazartesi günü saat: 14:30’da gerçekleştirilecek etkinlikte Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Japonya İstanbul Konsolosluğu Kültür Ateşesi Takumi Suemitsu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy ve Lisansüstü eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu Türk Japon Dostluk Ormanına ilk ağaçları dikecek.
TÜRK JAPON DOSTLUK VE HATIRA ORMANI
Yalova Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığına bağlı Aikido Topluluğunun düzenlediği etkinlikte Yalova Üniversitesi Yerleşkesi içinde Rektör Prof. Dr. Suat Cebecinin tahsis ettiği araziye Türk Japon Dostluk Bahçesi için ağaç dikimleri gerçekleştirilecek. Ağaç dikimlerini Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Japonya’nın İstanbul Konsolosluğu Kültür Ateşesi Takumu Suemitsu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy ve Lisansüstü eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu gerçekleştirecek. Etkinlikte Aikido Topluluğu Antrenörü Şahin Özdemir ve Aikido Topluluğu öğrencileri de hazır bulunacak.
SAKURA AGACI YAŞAMIN VE ÖLÜMÜN SİMGESİ
Etkinlik kapsamında Türk Japon Dostluk Ormanına ilk olarak Japon kültüründe ayrı bir öneme sahip sakura (Japon Kirazı) ağaçlarının dikimi yapılacak. “Sakura ağaçlarının çiçekleri Japon kültüründe çok büyük öneme sahiptir. Çiçekleri ağır ağır açar ama çok çabuk dökülür. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler, hem de hayatın kaçınılmaz sonunu simgeler. Japonya’da baharın müjdecisi olmasına rağmen, daha solmadan en güzel halindeyken dallarından düşmesi sebebiyle edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder. Japonya da yeniden doğumun simgesi olarak kabul edilen sakura ağaçlarının çiçeği Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü akıllarına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler. Ağaç, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade eder. Bir şeyin hem üstün güzellik hem de hızlı şekilde ölmeyi nasıl aynı anda sembolize ettiği sorusunun cevabı ise Japon kültürünün ölüme bakış açısında saklıdır” (Kaynakça: http://apelasyon.com/Yazi/121-her-an-olumu-yasayan-kutsal-agac-sakura)