DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 9°C
Hafif Yağmurlu
Yalova
9°C
Hafif Yağmurlu
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 14°C

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA KONFERANSI SONA ERDİ

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA KONFERANSI SONA ERDİ
27.05.2021
A+
A-

Yalova Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen, 13 üniversitenin de paydaşı olduğu, üç gün boyuna çevrimiçi olarak düzenlenen Uluslararası Disiplinler Arası Yapay Zeka Uygulamaları Konferansı 2021 (International Conference on Interdisciplinary Applications of Artificial Intelligence 2021) sona erdi.

 

Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve 21 – 23 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Disiplinler Arası Yapay Zeka Uygulamaları Konferansı 2021’de 108 bildiri sunuldu. Yapay zekâ alanındaki önde gelen araştırmacılardan Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Prof. Dr. Rashmi Gujrati, Dr. Ersan Şentürk, Prof. Dr. Tauseef A. Khan ve Prof. Dr. Aslıhan Özlem Polat Işık’ın konuşmacı olarak yer aldığı, “Sağlıkta Yapay Zekâ Uygulamaları”, “Sosyal Bilimler ve Yapay Zekâ Uygulamaları” ve “Üretim ve Servis Sistemlerinde Yapay Zekâ Uygulamaları” konu başlıklarında üç panel gerçekleştirildi. Yalova Üniversitesi’nin ev sahipliğinde beş yurt içi ve sekiz yurt dışından olmak üzere toplam 13 üniversiteden akademisyenlerinin katılımları; AK-SEL ve INTRA gruplarının sponsorluğunda gerçekleşen konferans; Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Suat Cebeci konuşmasında; dijitalleşen dünyada yapay zekanın ne kadar önemli bir hale geldiğini, özellikle yapay zeka uygulamalarının hayatımızda yaygınlaşması ile ekonomi, sağlık, sosyal ve siyaset alanlarında hızlı değişimler yaşandığını ve Endüstri 4.0’ın hayatımızda ne kadar önemli bir hale geldiğini vurguladı. ifade etti. Prof. Dr. Suat Cebeci, emeği geçen herkese teşekkür ederek, sempozyumunun başarılı bir şekilde sürmesi temennileriyle konuşmasını sonlandırdı. Sonrasında diğer paydaş üniversitelerinin rektörlerinin açılış konuşmalarını yaptılar ve sempozyum başladı.

Türkiye’de İlk Olarak Yapay Zeka Alanında Disiplinlerarası Uluslararası Bir Kongre Düzenlendi

Yalova Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, UET Lahore Üniversitesi, Matej Bel Üniversitesi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Tlemcen Üniversitesi, Universite 8 Mai 1945 Guelma, IQRA National University, Bulgarian Academy of Science ve Lahore Leads Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı, konu ile ilgili sağlık, fen ve sosyal bilimler alanlarında bir çok disiplini bir araya getiren Türkiye’de düzenlenen ilk uluslar arası konferans olma özelliğini taşıyor.  Konferans, yapay zeka alanında uzman akademisyenleri, araştırmacıları ve sektör uzmanlarını bir araya getirdi. Açılış konuşmaları, paneller, eş zamanlı oturumlar ve etkileşimli odalar ile konferans, katılımcılara adeta bir bilimsel şölen sundu.

Yapay Zekâya Giden Yolda Toplum Nasıl Bir Dönüşüm Geçirdi?

Tarım toplumundan sanayi toplumuna, oradan da bilgi toplumuna doğru seyreden dönüşüm süreci kaçınılmaz şekilde günümüzde medeniyetin taşlarını döşemiştir. Önceleri insanlar elle çalışırken makineler ortaya çıktı, insanların yaptığı işleri onlar yapageldi. Sonrasında üretim yapan sistemlerde insanlar yerine bilgisayarların yönettiği makineler baskın hale geldi. Bilgisayarlar üzerinde büyük miktarlarda veri saklanabilmesi ve bu verilerin işlenebilmesi, üretilen ürünlerin ve hizmetlerin akıllı olması yani yeteneklerinin artmasına yol açtı. İnsanoğlunun bilgi otoyolunda bir sonraki durağı ise sanayileşme hareketinin 4. aşaması olan Endüstri 4.0 aşaması oldu. Bu dönüşüm sürecinde Almanya, ABD, Japonya ve Çin gibi gelişmiş ülkeler, Endüstri 4.0 ve dijital otonom sistemleri ülkelerinin gündeminde sürekli tutmakta ve yurttaşlarına önemini kavratmak için uğraş vermeye durmaksızın devam ettiler çünkü Endüstri 4.0, sadece bir endüstrileşme değil, ülkeler için yeni dünyada var olabilme mücadelesi haline geldi. Endüstri 4.0 ile birlikte gelecekte insanlığı akıllı şehirler, akıllı fabrikalar, giyilebilir internet teknolojileri, üç boyutlu yazıcılar ile yapay organlar gibi daha sayamadığım pek çok teknolojik yenilik beklemektedir. Tüm bu yeniliklerin enerjisi bilgi, yani veridir. Endüstri 4.0 demek dijital ve otonom sistemler demektir. Dijital ve otonom sistemler demek yapay zeka demektir. Bu kısa özetten de anlaşıldığı üzere, yapay zeka, toplumların kaçınmaları imkansız ihtiyaçları haline gelmiştir.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.