DOLAR 34,5341
EURO 36,1786
ALTIN 2.964,92
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 9°C
Pts 10°C

İLYASKÖY MERASI OTLATMAYA AÇILDI

İLYASKÖY MERASI OTLATMAYA AÇILDI
01.06.2021
A+
A-

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2019 yılında Çiftlikköy İlçemize bağlı İlyasköy’de başlatılan Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamındaki İlyasköy Merası dualarla otlatmaya açıldı.

İlyasköy’de düzenlenen programa Sayın Valimiz Muammer Erol, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem, Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Alçı, İl Müdürümüz Suat Parıldar, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdare Genel Sekreteri Selim Karahan ve diğer davetliler katıldı. İlyasköy Muhtarının açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen İl Müdürümüz Suat Parıldar yaptığı konuşmada Yalova’nın tarımsal yapısı ve mera varlığından bahsederek “Mera Islah Çalışmaları kapsamında 2019 yılında başladığımız proje ile Çiftlikköy ilçesi İlyasköy köyümüzde toplam 509 dekar alanda mera ıslah ve amenajman çalışmalarımız devam etmektedir. Bu köyümüzde ıslah öncesi 292 adet büyükbaş, 1.1125 adet küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktaydı. Islah öncesi mera kapasitemz 8.21 BBHB olup 28.75 ton yararlanılabilir ot üretimi bulunmaktayken ıslah sonrası 212 adet büyükbaş, 1.320 adet küçükbaş toplam 291 BBHB hayvan varlığı bulunmaktadır. 114,5 ton yararlanılabilir ot üretimi gerçekleşerek otlatma kapasitemiz 17 BBHB ne yükselecek ve 509 dekar çok iyi vasıflı meraya sahip olacağız. Ayrıca projemiz ödenekleriyle İlyasköyde bugüne kadar yaklaşık olarak 1048 dekar alanda 43 çiftçimize yulaf, yem bezelyesi, silajlık mısır, yonca ve fiğ tohumu dağıtılmıştır.

Projemiz 2022 yılında sona erecek olup, proje toplam bedeli 503.833 liradır.

Projemizin köyümüze, Yalovamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem de yaptığı konuşmada; “2020 yılı tüm dünya için zorlu bir yıl oldu. Yaşanan pandemi sürecinde hiç alışık olmadığımız, daha önce görmediğimiz manzaralarla karşılaştık. Gıda tedarik zincirindeki aksamalar gıdaya erişimdeki sorunlar adeta panik atmosferi oluşturdu.

Bu süreçte bakanlık olarak tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladık. Covid-19 pandemisine rağmen son iki yılda bitkisel üretim miktarı 9 milyon ton ilave artışla 2020 yılında 126 milyon tonu aşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre %24 artışla 245 milyar TL ye çıkmıştır. Tüm bu üretim artışlarının arkasında iki önemli faktör öne çıkıyor. Birincisi üreticiye verdiğimiz destekler. Son 18 yılda üreticilerimize reel rakamlarla birlikte 311 milyar lira tarımsal destek verdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle birlikte tarımsal desteği%65 artışla 24 milyar liraya çıkardık. İkinci faktör ise üreticilerimizle el ele yürüttüğümüz projelerimizde sağladığımız başarılar. Yalova’ya 2021 yılında 1 milyon lira bakanlık, 2 milyon lira da yerel katkı olmak üzere 3 milyon lira kaynak ile bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek amacıyla 6 yeni proje başlattık. Çiftçilerimizden tek isteğimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmadan ekmeleri, biçmeleri, üretmeleridir. Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize ve özellikle çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

İl Genel Meclisi başkanı hasan Soygüzel’de yaptığı konuşmada; “Uzun zamandır Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte çok güzel projelerde ortaklık ve işbirliği yapıyoruz. Yalova Türkiye’nin coğrafi olarak en küçük vilayeti ve 43 köyle en az köy sayısına sahip ili. Türkiye’nin batısında olması nedeniyle de çok hızlı büyüyen ve göç alan bir yer. Bunun sonucu olarak da sahip olduğumuz sınırlı tarım alanları ve meralar ciddi biçimde imarlaşma ve şehirleşme baskısıyla karşı karşıya. Üretimle elde edilen refah sürdürülebilir bir refahtır. Biz de İl Müdürlüğümüzle yaptığımız işbirliği ile bu sınırlı tarım alanlarını rant konusu olmaktan çıkarmak, üretimin temeli haline getirilmesi amacıyla bu ıslah projemize yem bitkileri desteği sağlayarak katkı sunmaya çalıştık. Bunun başlangıç olmasını ve her türlü tarımsal konuda İl Müdürlüğümüzün yanında olduğumuzun bilinmesini istiyorum” dedi. Konuşmaların ardından Mera alanın ıslah edilmeden önceki ve ıslah sonrası durumunun fotoğraflarının yer aldığı  fotoğraf sergisi gezildi ve Mera Islahının yapıldığı alana geçilerek okunan mevlüt ve duaların ardından Islah edilen mera alanı otlatmaya açıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.