DOLAR 34,5263
EURO 36,1905
ALTIN 2.964,09
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 9°C
Pts 11°C

ÇİFTLİKKÖY’DE PEYZAJ BİTKİLERİ ÜRETİLİYOR

ÇİFTLİKKÖY’DE PEYZAJ BİTKİLERİ ÜRETİLİYOR
21.09.2021
A+
A-

Çiftlikköy Belediyesi, ilçe genelinde park ve yeşil alanlarda kullanılan peyzaj bitkilerinin çoğunu kendi üretim tesislerinde yetiştiriyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kentin yeşil alanlarında yer alan bitki ve ağaçlardan çelik ve tohumlar alıp bitki ve ağaç üretiyor. Böylece hem çevreye katkı sağlanıyor hem de yeşil alanların düzenli bakımı yapılıyor.

Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, “Ekiplerimiz ilk önce belirlenen bitkileri özenle seçiyor ve sahada uygun görülen bitkilerden örnekler alıyor. Daha sonra çelik budaması yapılıyor. İlaçlı su ile yıkanan bitkiler yaklaşık 5-10 cm arasında kesiliyor. Bu bitkiler yastıklama denilen sistemle tek tek dikiliyor. 45 gün ile 2 ay arasında köklenmeye başlıyor. Daha sonra tekrar karışımlı toprakta saksı büyütme işlemi yapılıp, son olarak açık alandaki toprakta büyümesi için tekrar ekiliyor. Burada belirli seviyeye gelen bitkiler peyzaj alanlarında kullanılıyor” dedi.

Biberiye, lavanta, melisa, kar topu, gül, cennet bambusu, zakkum, taflan gibi dış mekan bitkilerinin yetiştirildiğini ifade eden Başkan Silpagar, “Yalova iklimine uygun bitkilere öncelik veriliyor. En kaliteli olan bitkiler seçiliyor. Bu işlemler bahara giriş ve sonbahar aylarında yapılıyor. Ortalama yılda 50 bin bitki üretip yetiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Kendi bitkilerini kendileri üreterek ciddi oranda bir tasarruf da sağladıklarını belirten Başkan Silpagar, “Ekiplerimiz, ilçemizin iklimine uygun peyzaj bitkilerini tespit ediyor ve bu çeşitlerin dışarıdan alınması yerine kendimizin üretmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Üretimi yapılan bitki ve ağaçlar Çiftlikköy’ün parklarını, sokak ve caddelerini süslüyor. Vatandaşlarımızın da katkılarıyla daha yeşil bir Çiftlikköy için çalışmalarımız sürüyor. Kendi öz kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirerek, elimizdeki imkanları en iyi şekilde sunmanın gayreti içindeyiz. Tüm çalışma arkadaşlarıma gayretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Sultaniye Mahallesi’nde yer alan üretim tesisi 6 bin 600 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Üretim alanının 400 metrekarelik kapalı sera kısmında ise çelikleme işlemleri için kullanılıyor. Üretimi yapılan peyzaj bitkileri, 6 mahallede bulunan yeşil alanlar ve parklarda toprakla buluşuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.