DOLAR 34,4944
EURO 36,2774
ALTIN 2.964,14
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 9°C
Pts 10°C

REKTÖR CEBECİ, ‘ÜNİVERSİTEMİZİ ŞAHLANDIRACAĞIZ’

REKTÖR CEBECİ, ‘ÜNİVERSİTEMİZİ ŞAHLANDIRACAĞIZ’
12.01.2022
A+
A-

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehime Jülide Hızal Yücesoy, Prof. Dr. Fikret Yüksel ve üniversitenin akademik kadrosu, 10 Ocak çalışan gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarını üniversite kampüsünde ağırladı ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rektör Cebeci, üniversitenin çalışmalarını, projeleri, devam eden inşaatları ve gelecekte yapılacak yatırımlara dair açıklamalarda bulundu. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ve üniversitenin akademik kadrosu, 10 Ocak çalışan gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarını üniversite kampüsünde ağırladı ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Suat Cebeci, “Kampüste 2 tane inşaat devam ediyor. Bunlardan biri Tıp Fakültesi ve diğeri de Kampüs Cami. Camiyi dernek yaptırıyor onun bizim bütçemizle alakası yok ama bizde ön ayak olduk, bir rektör yardımcımız ilgileniyor. Diyanet Vakfından, hayırseverlerden ve zenginlerden aldığı yardımlarla inşaatımızı bu noktaya kadar getirdi. 1 seneye kadar bitmesini tahmin ediyoruz. Cuma namazlarına gidebilmek için civar köylerimizi tercih etmek zorunda kalıyoruz bu sebeple bu camiyi uygun gördük. Hem akademik kadromuz hem de öğrencilerimizin Cuma namazlarını kampüs içerisinde rahatça kılmaları için cami yapılmasına ihtiyaç vardı. İçinde bulunduğumuz merkezi kafeteryamızı eklentileriyle birlikte öğrenci yaşam merkezi olarak yaptırdık. Çünkü öğrencileri burada tutmamız gerekiyor, kaydını yaptıran gidiyordu, bunun önüne geçtik. Kampüs içerisinde kargo, berber, kırtasiye gibi bir öğrencinin ihtiyacı olan her şeyi kendisine sunalım istedik, dışarıya gitmesini önlemek için. Bunların dışında üniversitemizin 4 tane fakültesi vardı, beşinci fakülte de var ama onu saymıyoruz çünkü hiçbir ana bilim dalı etkin değil. Bir tek ana bilim dalı var oda kendi ana bilim dalı değil. İletişim, iletişimi biz Sanat ve İnsan Bilimleri Fakültemizi kurduk iletişimi oraya aktardık. Sanat tasarımının içinde de bölümler açtık. Hülasa 4 yeni daha fakülte açarak fakülte sayımızı 9’a çıkarttık. 8 yeni uygulama araştırma merkezi açtık, şu anda 16 tane uygulama araştırma merkezimiz, 9 fakültemiz, 5 meslek yüksek okulumuz bir de teknoloji merkezi kurduk. Eylül ayında temelini atacaktık bütün işlemleri tamamlandı, onaylarını aldık ama yeri yumuşak olduğu için temelini bir türlü atamadık. O bölgenin inşaat yapılmasına elverişli hale gelmesi biraz zaman alacak” dedi.

‘Şehir stadyumu kampüs içinde yapılacak’

Yalova’nın ihtiyacı olan 15 bin kişi kapasiteli şehir stadyumunun Yalova Üniversite içindeki belirlenen alanda yapılacağını değinen Rektör Cebeci, “Spor Yaşam Merkezi binamız vardı bitmeden önce onu Spor Bilimleri binasına dönüştürdük. Hem idari yapısı hem de birkaç sınıfla birlikte acil ihtiyacımızı gidermesi için ama orası yeterli değil. Spor Bakanlığımız ile anlaştık, bakanlığımız ile şehrin ihtiyacı olan stadyumu kampüsümüz içerisinde yapması için anlaşma sağladık. Stadyumla beraber Spor Bilimleri Fakültesinin kapalı alanlarını bize devredecekler. Stadyumu Spor İl Müdürlüğü ile müştereken yöneteceğiz. Hem ilin spor karşılaşmalarında kullanılacak hem de spor eğitim faaliyetlerimizde kullanılacak. Bunun dışında şu an acil ve ciddi bir mekan sıkıntımız yok, 9 fakültemizin tamamı da eğitim ve öğretime devam ediyor. Tıp Fakültemizin öğrencilerinin temel tıbbi bilgiler eğitimlerini 3 yıllığına Uludağ Üniversitesinde almaları üzerinde anlaştık. Fakat bu binamızı seneye yetiştireceğiz ve öğrencilerimizi 1 sene erkenden kampüsümüze alacağız. Hızlı bir gelişim sürecindeyiz ama pandemi devreye girince baya darbe aldık, tam anlamıyla üniversite olamadık, öğrencilerimizden uzun bir süre ayrı kaldık. Pandemiyi de kısmen atlatınca önümüz açıldı, altyapımızı oluşturduk, kısa vade de fakülte açılmasına ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu.

‘Civardaki 10 üniversiteye laboratuvar hizmeti veriyoruz’

Odaklandıkları bir diğer konunun akademisyenlerin bilimsel çalışmaları olduğunu ifade eden Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Orada iyi bir potansiyelimiz var ve arkadaşlarımızı da teşvik ediyoruz. Laboratuvar vesaire ne ihtiyaçları varsa karşılamaya çalışıyoruz. Laboratuvar binamızın yüzde 50’si boştu, atıl vaziyetteydi, makineler arızalıydı. Burayı baştan aşağıya yeniledik, aktif hale getirdik ve şu anda dışarıya yönelik orada ciddi bir hizmet veriyoruz. Civarımızdaki 10 tane üniversite bizden laboratuvar hizmeti alıyor. Burayı daha da geliştireceğiz. İş dünyasıyla sıkı bir ilişki içerisine girerek üniversitemizi iş dünyasına entegre etmek amacındayız. Bunun ilk adımını Altınova Meslek Yüksek Okulumuzda gerçekleştirdik. Okulumuzu tersane ile birlikte yaptık. Onların mühendisleri bile bizim orada ders veriyor, öğrencilerimiz onların tersanelerinde uygulama yapıyor. Bütün mezunlarımızın da burada iş garantisi var. Termal Meslek Yüksek Okulumuz da aynı şekilde sağlık hizmetlerine entegre ederek kendi alanıyla irtibatlandırıp mezunlarına iş güvencesi vermek istiyoruz” diye konuştu.

‘Teknoloji kampüsümüz her türlü ihtiyaca cevap verecek’

İş dünyasıyla ilişkiler çerçevesinde Yalova Makine İhtisas OSB ile ortak teknoloji geliştirme merkezi kurduklarını ve bu sürecin çok kolay olmadığını ifade eden Rektör Cebeci, “Sanayi Bakanlığı bu gibi gelişmelere destek vermede artık biraz isteksiz davranıyor ama biz inandırıcı bir projeyle gittik, anlaşma sağladık ve onayda çıktı. Bu yılın sonuna kadar oranın inşaatını da bitirmiş olacağız. Yalova Makine İhtisas OSB ile birlikte organize sanayi bölgesinde bir teknoloji kampüsü kurma protokolü yaptık. Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi fakültelerimizi orada kuracağız. Bir de yeni bir bölüm açma müracaatında bulunduk. Megatronik Mühendisliği birçok bölümü orada açacağız ama kampüs dememizin sebebi orada Meslek Yüksek Okulu da açacağız. İş dünyasının ihtiyacı olan her türlü eğitimi orada yapacağımız bir kampüs olacak teknoloji kampüsü. Öğrencilerimizin iş dünyasıyla entegre olması için çeşitli kuruluşlarla anlaşma yaptık. Bunların başında TUSAŞ var. Türkiye Uzay ve Havacılık Anonim Şirketi, hem Ankara’daki tesisleriyle hem de Eskişehir’deki tesisleriyle protokol imzaladık. Başarılı olan öğrencilerimizi seçip oraya göndereceğiz ve okulları bitince orada çalışmaya devam edecekler” ifadelerini kullandı.

‘Akademik kadromuz çok kaliteli’

Yalova Üniversitesinin 3-5 sene içerisinde çok farklı bir noktaya geleceğini ve çok kaliteli akademisyen kadrosuna sahip olduklarını söyleyen Rektör Cebeci, “Bir hocamız dünyadaki en etkin 1000 bilim adamı listesine girmeyi başardı. Hocalarımız farklı projelerle öne çıkıyor. Polimer Mühendisliği Bölümümüzde radarlara karşı radarı kör eden jel geliştirildi ve çalışmalar devam ediyor. Bunu 3 boyutlu çıktılarla istediğimiz kalıplara da dökme imkanı var. Yani bir mühimmatı bir askeri aracı kamufle etmek için jeli sürdüğümüzde radarda görünmüyor. Buna benzer çalışmalarda büyük bir heyecan var bizde destek ve teşvik ediyoruz. Çok güzel işler yapıyoruz ve fark edilmek istiyoruz. Mesela iyi bir kütüphane ihtiyacımız var. Bir merkezi yemekhanemiz yok. Personelimiz bina altlarında bodrum katlarında rutubetli küflü yerde yemek yiyor bu içimizi acıtıyor. Akkök grubu sağ olsun elektronik binasına 10 milyon liralık destek verdi. Ama işte kütüphane ve yemekhane binalarımızı kısa vadede yapabilirsek zaruri ihtiyaçlarımız bunlar” dedi.

‘Yalova MYO karmakarışıktı tematik hale getirdik’

Yalova Meslek Yüksek Okulunun karma bir kurum olduğunu ve yaklaşık 10 tane birim olduğunu ifade eden Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Orayı da tematik bir okul haline getirdik. Gemicilik bölümünü Altınova’ya, turizm bölümünü Termal’e taşıyıp orada ayrı bir özgün meslek yüksek okulu haline gelsin. Orada çünkü kendi alanıyla iş dünyasıyla irtibatlandırmamız lazım. Bunu yapmadığımız için şu anda orada 2500 tane öğrencimiz var. Yıllık neredeyse 1000 öğrenci mezun veriyorduk ama mezun verdiğimiz öğrencileri takip ediyoruz iş bulan yok. İş kurmak cesareti yürekliliği de kazanmamış. Öğrencilerimiz mezun olduğu zaman öğrendiği bilgilerle kendi alanında iş kurma güdüleri gelişmiyor ve bu bizim en büyük zaafımız. Bizde Yalova Üniversitesi olarak kendi çapımızda eğitim verdiğimiz her bireyi hayata doğrudan intikal ettirip, daha işin öğrenme aşamasındayken, iş hayatına entegre olmasını sağlamak. Üniversitemizi iş dünyasına entegre bir yapıya oluşturmayı yavaş yavaş hayata geçiriyoruz. Öğrenci sayımız şu anda 9 binlere kadar inmişken, şu anda 16 binin üzerinde. Çoğu fakültemiz mezun vermeden hala öğrenci almaya devam ediyor. Bu da Yalova Üniversitesi için bir artı oluyor. Sayımız 1-2 yıl içerisinde sayımız 20 bini aşacaktır. Öğrenci tercihleri şaşırtıcı bir şekilde değişiyor. Bazı bölümlerimiz yeri geliyor öğrenci almıyor. Bizde yönetim olarak toplumun ilgi ve yönelimlerine göre bölümleri revize etmeye başlıyoruz. Şu anda üniversitemiz doluluk oranı yüzde 90’nın üzerinde. İstanbul Üniversitesi’nden şu anda doluluk oranıyla öndeyiz. Şuan kadro konusunda bir sıkıntımız yok. Tıp fakültesinin açılmasıyla yeni planlamalar da yapılacak. Tıp Fakültesi geldiğinde en az 50-60 adet öğretim görevlisine ihtiyacımız olacak. Bizi en çok zora sokan fiziki mekanlardı. 4 fakülte açılıyor, hiçbir tanesine yatırım alınamıyor. Bütün yatırımların durdurulduğu döneme denk geldik. Bir ölçüde fiziki şartlarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz.

‘1 dönem daha adayım’

Rektörlük meselesini tartışılması da ne kadar fayda verir bilmiyorum diyen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Biz tabii, yorulduk. Çok da dolaştık. Buraya hizmet çıktı geldik. Burada noktalama niyetindeydik. Baktık burada durumlar farklı. Devam edilmesi yönünde telkinler aldık. Artık kararımızı verdik. Bir dönem daha, burada bir takım işlerin yarım kalmaması için adayım. Yalova Üniversitesi’nin sürekli ileriye bakan bir üniversite haline gelebilmesi için biraz daha çaba sarf edilmesi gerekiyor. Bir dönem daha devam etmeye karar verdik. Olursa, Allah da sağlık verirse arkada çok güzel bir üniversite bırakacağımıza inanıyorum. Ben buraya darbe girişiminden sonra atamayla gelen 3. rektörüm. Gelen gitti. Dediler ki bu da gidecek. Ben bir süre bununla da uğraştım. Ben burada kalıcı olduğumu kanıtladım. Buradayız. Bir yere de gitmeyeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.