DOLAR 32,3134
EURO 35,1082
ALTIN 2.292,61
BIST 9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Açık
Yalova
20°C
Açık
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

‘ACİL EYLEM PLANI YAPILMALI’

‘ACİL EYLEM PLANI YAPILMALI’
25.05.2021
A+
A-

Yalova Üniversitesi Rektörlüğü, Yalova sahillerini esi alan deniz salyasına ilişkin açıklamada bulundu ve acil eylem planının devreye sokulması gerektiğini vurguladı.

Yalova Üniversitesinden yapılan açıklamada, “Son günlerde deniz salyası adıyla bilinen oluşumun yoğun bir şekilde ortaya çıktığı ve şehir merkezine doğru ilerlemekte olduğu gözlemlenmektedir. Bu sebeple kamuoyunu aydınlatma maksadıyla üniversitemiz tarafından konuyla ilgili akla gelebilecek soruları ve cevapları halkımız ile paylaşma gereği hasıl olmuştur.

MÜSİLAJ NEDİR, İLK OLARAK NE ZAMAN GÖRÜLMÜŞTÜR

‘’Müsilaj ilk kez Marmara’da 2007-2008 yıllarında görülmüştür. Fakat o dönem şimdikinden çok daha yoğunluk vardı. O yıllarda denizin üstünden baktığınızda direkt müsilajın yoğunlukta olduğu yerleri fark edilebilinirdi. Şimdi ise su altında kilometrelerce uzanıyor fakat dışarıdan baktığınız da görülmüyor. Son yıllarda müsilaj yoğun olarak Marmara’da zaman zaman Ege kıyılarında görülmektedir. Ancak yıllardır özellikle müsilaj Adriyatik Denizi’nde ve Akdeniz’de sürekli oluşuyor.’’

MÜSİLAJ NASIL OLUŞUR

‘’Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşur, başlangıçta belirli bir bölgede biriktikten sonra yayılmaya başlayıp sonunda su yüzeyinin geniş bir bölümünü kaplar. Denizel mikroskobik bitkiler olarak bildiğimiz fitoplankton, bunlarla beslenen hayvansal organizmalar olan zooplankton, bunları ayrıştıran bakteriler ve çürümüş parçacıklar birleşip sümüksü, yapışkan bir yapı müsilaj oluşumunu meydana getirir.

Deniz salyası, balıkçıların tabiriyle kaykay ya da müsilaj olarak bilinen olay denizdeki üç faktörün bir araya gelmesiyle meydana geliyor:

Bu yapının oluşabilmesi için suyun çok sıcak ve durgun olması gerekiyor. Bu nedenle mevsimsel düzensizliklerin de müsilaj oluşumunda etkili olduğunu söyleyebiliriz.  Marmara denizi bu sene soğuyamaması. Uzun yıllar ortalamasının 2,5 °C üstünde sıcaklığı bu birinci faktör.

İkincisi yine iklimsel şartlara bağlı olarak deniz durağın yani yüzey ile dip arasındaki sirkülasyonda minimum düzeyde gerçekleşti.

Üçüncü ise Marmara Denizi, endüstriyel ve evsel atıklardan çok etkilenen bir deniz ve denizin atık yükünü arttırdık. Tüm bu koşulların bir araya gelmesi müsilaj gibi yapıların oluşmasında etkili.’’

MÜSİLAJIN ETKİLERİ NELERDİR

‘’Müsilaj, denizel sistemde sahte bir dip yapısı oluşturarak, özellikle balıkların hem beslenmesine hem üremesi hem de göçleri üzerine olumsuz etkileri olmaktadır. Müsilaj, deniz çayırlarının üzerini, balıkların yuvalarını, yumurtaların üzerini örter. Dolayısıyla oksijen alışverişinde sıkıntı olabilir. Yine askıda katı madde yükü fazla olduğu için ışık geçirgenliğini denizel sistemde etkileyip fotosentez mekanizması üzerinde olumsuz etkisi söz konusu. Balıkçığı çok yüksek oranda olumsuz etkilemektedir. Görüntü kirliliğine neden olarak estetik açıdan da sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir fakat bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam olduğunda temastan kaçınmalıyız.’’

ÇÖZÜM NEDİR

‘’Acilen Marmara Belediyeler Birliği, Kaymakamlıklar, Valilikler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversiteler bira araya gelmeli konu ile ilgili eylem planı yapmalıyız. Marmara Denizi’nin bir taşıma gücü var ve iklim değişikliği bu taşıma gücünü zayıflatıyor. Biz, iklime uyum sağlamak üzere harekete geçebiliriz” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.