DOLAR 32,4958
EURO 34,6084
ALTIN 2.477,26
BIST 9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 24°C
Az Bulutlu
Yalova
24°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

‘BOSNA’NIN ÖZGÜRLÜĞÜ BALTALANIYOR’

16.12.2022
A+
A-

Bosnalı politikacı ve gazeteci, Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adamir Jerković, Yalova’da Bosna-Hersek meselesi üzerine konferans gerçekleştirdi.

Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya Izzetbegoviç’in danışmanlığını da yapan Jerkovic, Dayton Anlaşması’nın yıl dönümü olan 14 Aralık 2022 Çarşamba günü Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bosna-Hersek’te mevcut durum ve Bosna’nın geleceği hakkında konuştu. Konferansa; Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ve İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel başta olmak üzere kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bahçekapılı, “Geçmişimizin her safhasında Bosna ile ilgili bir hatıramızı görüyoruz”

Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Yalova İl Özel İdaresi ve Avrupa Birliği Politikaları Enstitüsü’nün düzenlediği konferansın açılış konuşmasını Rektör Mehmet Bahçekapılı yaptı. Türkiye için coğrafyanın çok büyük bir önemi olduğunu kaydeden Bahçekapılı, “Bu coğrafya içerisinde bazı ülkeler bambaşka bir anlam ifade ediyor. Bunlardan biri de Bosna’dır. Tarihe baktığımızda köklü geçmişimizin her safhasında Bosna ile ilgili bir hatıramız olduğunu görüyoruz. Mekke, Medine ve Taşkent bizim için neyse Bosna’da böyle bir yere sahip. Dolayısıyla hem Bosna’nın konuşuluyor olması ve konuşan kişinin bu kadar değerli olması çok önemli.” dedi.

Yıldız, “Bosna-Hersek Müslümanları tamamen yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmışlardı”

Uluslararası İlişkiler Bölümü adına konuşan Öğretim Üyesi Dr. Abdullah Muhsin Yıldız ise Berlin Duvarı’nın yıkıldığı süreci hatırlatarak, “Çok kültürlü federal devletlerin yıkıldığı, milletlerin kendi geleceğini tayin ettiği bir süreç yaşandı. 1990 yılında yapılan seçimlerde milliyetçi gruplar iktidara geldi. Balkanlar’ın en heterojen nüfusunu barındıran Bosna-Hersek için Yugoslavya’dan ayrılma süreci kolay olmadı. Yugoslavya içerisinde ayrı cumhuriyetlere sahip olan Sırplar, Hırvatlar ve Müslümanların vardı. 1990 seçimlerinin ardından oluşan mecliste Aliya İzzetbegoviç’in Bosna-Hersek’in bütünlüğünü savunan partisinin yanı sıra ülkenin parçalanmasını ve Sırbistan’la birleşmesini, Hırvatistan’la birleşmesini arzulayan partiler bulunmaktaydı. Bu sebeple 1992 ve 1995 yılları arasında cereyan eden Bosna-Hersek savaşında Sırplar ve Hırvatlar kendilerine geçici devletler kurdukları gibi Bosna-Hersek Müslümanları savaş sırasında bölgede görev yapan Hollanda gibi barış güçlerinin beceriksiz ve sorumsuz uygulamaları karşısında etnik temizlik ve tamamen yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmışlardı. Savaş sırasında Türkiye, Aliya İzzetbegoviç liderliğindeki Bosna’da Müslümanların hayatta kalma mücadelesini, Bosna-Hersek‘in toprak bütünlüğünü ve siyasi bağımsızlığını desteklemiştir. Savaşı sonlandıran 1995 tarihli Dayton Anlaşması, üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen hala tartışılmaktadır” şeklinde bilgilendirmede bulundu. Ardından konuşmasını yapan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Adamir Jerković ile çok köklü bir dostlukları olduğunu belirtti. Soygüzel, Adamir Jerković ile daha önce birlikte gerçekleştirdikleri etkinliklere değinerek, “Her yıl 11 Temmuz’da Srebrenitsa katliamının yıl döneminde Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergi açtık. Aliya İzzetbegoviç ile ilgili de konferanslar düzenledik. Rusya-Ukrayna krizinden Bosna-Hersek ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Bosna’daki Sırpların saldırgan tutumlarında gözle görünür bir artış meydana geldi. Türk kamuoyunun aslında konunun bu yönlerini çok fazla bilmediğini fark ettik. Bunun üzerine Adamir Jerković, bu yeni durumla ilgili Türk kamuoyunun bilgilendirilmesi için bir değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etti. Bu konferansla birlikte Türk kamuoyunu bilgilendirmiş olacağız” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Adamir Jerković, Bosna Hersek’in geçmişine giderek Dayton Anlaşması süreci hakkında bilgi verdi. Rusya-Ukrayna savaşının Bosna’daki etkilerine de değinen Jerković, “2016’dan beri Bosna-Hersek’in durumu Sırplar ve Hırvatlar tarafından sürekli baltalandı. Barış sürecinde savaş seslerini duyduk ve paralel devlet oluşumları hala devam ediyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.