CANBAY’DAN CAN DOSTLARA ÖZEL İLGİ
Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve mahalle muhtarları, Subaşı Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde incelemeler yaptı. Başkan Canbay, merkez sorumlusu personeli de özverisinden dolayı kutladı.
Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Merkez Mahalle Muhtarı Jale Uzun ve Denizgören Mahalle Muhtarı Süleyman Atan, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ne giderek yerinde inceleme yaptılar. Başkan Canbay ve muhtarlar Sokak Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Gani Gelinçek’ten çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı.
Beldede 16 beslenme noktası
Subaşı Belediyesi Sokak Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Gani Gelinçek, rutin olarak beldedeki 16 besleme noktasına haftada 60 kilo mama verdiklerini ifade etti. Gelinçek şöyle devam etti: “Devriyeler sırasında yardıma muhtaç, sağlık sorunları olan sokak hayvanlarına başkanımızın da tam desteği ile gerekli tedaviler yapılıyor. Aşılanacaksa İlçe Tarım ve Hayvancılık ile Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklarla birlikte koordineli bir şekilde tedavilerini yapıyoruz. Rehabilite olan köpekleri kısırlaştırıp aldığımız noktalara bırakıyoruz.”
Çakal, tilki ve kirpi gibi hayvanlar da tedavi ediliyor
Kedi ve köpek dışında çeşitli hayvanları da merkezde tedavi ettiklerini söyleyen Gelinçek, “Doğayla iç içe olduğumuz için coğrafi konumumuz çok güzel. Dağlardan sürekli çakal, tilki, kirpi olsun sürekli devriyede ya da vatandaşlarımızın ihbarı ile alıyoruz onları da gerekli yerlere Doğa Koruma ve Milli Parklar’a bırakıyoruz ya da burada tedavi edildikten sonra alındığı ortama doğaya geri sarılıyor” dedi.
80’in üzerinde hayvana bakılıyor
Hayvansever bir belediye olduklarının altını çizen Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, beldeye dışarıdan çok fazla hayvan bırakıldığını söyledi. Belediye olarak bu hayvanlara bakmaktan gocunmadıklarını belirten Başkan Canbay, “Bunlar ekstra maliyet isteyen işler. Sağ olsunlar hayvanseverlerin desteği var. Şu anda mevcut 80’in üzerinde bir sokak hayvanımız var. Bunların tedavilerini yapıyoruz. Barınakta kalması gerekenler barınakta kalıyor, geri kalanları aldığımız yere bırakıyoruz. Burada tedavi edemediklerimiz için de Yalova Belediyesi’nden destek alıyoruz. Bu konuda Yalova Belediyesi’ne de teşekkür ederiz. Sağ olsunlar. Haftada 2 gün kısırlaştırma ve tedavi için buradan kendi imkanlarımızla hayvanlarımızı götürüyoruz, tedavileri yapıldıktan sonra geri getiriyoruz.”
Rehabilitasyon Merkezi büyüyor
Başkan Canbay, Sokak Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ni son 6 ay içerisinde 2-2,5 dönüm kadar büyüttüklerinin de altını çizdi. Merkezde daha iyi hizmet verebilmek adına çalışmaların devam ettiğini ifade eden Canbay, “Etrafını kapattık. Doğaya hayvanları salmak istiyoruz ama okullar tatil olduktan sonra çocuklar için belli bir süre hayvanları tekrar barınağa almak zorunda kalıyoruz. Aslında hiçbiri saldırgan değil ama çocuklar korkmasın diye böyle yapıyoruz. Biz elimizden geldiğince bu işe devam edeceğiz” diye konuştu. Kanunların sokak hayvanlarını koruduğunu söyleyen Canbay, belediyelere çok fazla bir imkan tanımadığını belirtti. Canbay, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kanun çerçevesinde sahipli hayvanları bağlı oldukları sürece bakmalarında bir sıkıntı yok ama sahipli olup bırakıyorlarsa çevreye zarar veriyor ve insanlar bunlardan korkuyorsa ilk önce gidip kendisi ile birebir görüştükten sonra zaptımızı tutuyoruz. Devam ederse eğer sahipli de olsa hayvanı barınağımıza alıyoruz. Buradaki çalışmaların yüzde 90’ını kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Hayvanseverlerin desteği var ama eskisi kadar desteği yok. Gani bey sağ olsun bu işe hevesli, severek de yapıyor. Gani beyi personelimiz olarak kadroya dahil ettikten sonra bu sıkıntılar azaldı bizde buna ekstra bir zaman ayırmanız gerekiyor. Hayvanı sevmekle, beslemekle olmuyor. Ekstra çaba sarf edilmesi gerekiyor. Bakımının yapılması gerekiyor.” Başkan Canbay, merkez sorumlusu personeli başarılı çalışmalarından ötürü tebrik ederek kendisine hediye verdi.