DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 10°C
Hafif Yağmurlu
Yalova
10°C
Hafif Yağmurlu
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 14°C

ÇİFTLİKKÖY’ÜN ÖDÜLLÜ PROJESİ HIZLA İLERLİYOR

ÇİFTLİKKÖY’ÜN ÖDÜLLÜ PROJESİ HIZLA İLERLİYOR
29.10.2021
A+
A-

Çiftlikköy Belediyesi’nin, ‘Maviden Yeşile Sürdürülebilir Bir Geleceğe’ adlı organik ve evsel atıkların geri dönüştürülmesine yönelik projesinde uygulama aşamasına geçildi. İlçe sahilindeki yosunların ve evsel organik atıkların işlenmesiyle elde edilen kompost, belediyenin bitki üretim tesislerinde üretilen fidanların ekiminde kullanıldı.

İLK KOMPOSTLU FİDAN BAŞKAN SİLPAGAR’DAN

Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, belediyenin bitki üretim tesislerinde üretilen 300 adet cennet bambusu, bodur nar, kelebek çalısı, fırça çalısı fidelerinin saksılara aktarılması işleminde ilk dikimi elleriyle yaptı. Fide dikimlerinde Başkan Silpagar’a Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı ve ziraatçilerin yanı sıra TÜGVA Yalova İl Temsilcisi Bilal Naser ve TÜGVA üyesi gençler de katıldı.

ATIKLAR KOMPOSTA DÖNÜŞÜYOR

‘Maviden Yeşile Sürdürülebilir Bir Geleceğe’ projesinin başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Silpagar, “Bildiğiniz gibi sıfır atık projemiz kapsamındaki maviden yeşile projemizde deniz yosunları toplanıyor, kahverengi atıklarla birleşiyor ve kompost yapılarak gübre olarak üretiliyordu. Daha sonra bunu homojenliği sağlayacak şekilde toprakla birleştirdik. Belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tesislerimizde ürettiğimiz bitkilerin saksılarında kullandık ve artık bu kompost verimli bir şekilde kullanılmaya başladı. Ziraat Odası Başkanımızla beraber de daha nasıl geliştirebiliriz, daha nasıl bunu bir adım öteye götürebiliriz diye istişarelerde bulunuyoruz. Müdürlüklerime ve Ziraat Odası Başkanıma sundukları katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Burada ürettiğimiz bitkiler, kendi ürettiğimiz kompostla gelişecek ve Çiftlikköy Belediyesi’nin park ve bahçelerini süsleyecek” diye konuştu.

ÇİFTLİKKÖY’ÜN ÖDÜLLÜ PROJESİ HIZLA İLERLİYOR

Çiftlikköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin ev sahipliği ile düzenlenen Sıfır Atık ve Belediyeler Ödül Töreni’nde ilk 30 belediye arasına girerek ödül kazanmış ve 500 Bin TL hibe desteği almıştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan’ın hanımın himaye ettiği Türkiye’nin sıfır atık hedefi kapsamında geliştirilen projenin ödül töreninde Başkan Silpagar Sıfır Atık Ödülü’nü Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan almıştı. Projenin başlangıç aşamasında ilçe esnaflarından alınan evsel atıklar ve Çiftlikköy sahilinden toplanan deniz yosunları, kompost üretim tesisinde gübreye çevrildi. Analiz sonuçlarının uygun çıkması sonrasında elde edilen kompost ürünü, belediye bitki üretim tesislerinde üretilen bitkilerde kullanılarak projenin uygulama aşamaları da başarıyla sonuçlandırılmış oldu. Bir sonraki aşama olarak Çiftlikköy halkına 1 ve 5 lt’lik paketler halinde ücretsiz olarak kullanılmak üzere kompost ürünü temin edilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.