DOLAR 32,5861
EURO 34,8450
ALTIN 2.418,27
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova °C
Yalova
°C
°C
°C
°C
°C

ENDÜSTRİYEL KENEVİRİN HASADI YAPILDI

ENDÜSTRİYEL KENEVİRİN HASADI YAPILDI
18.11.2020
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projesi kapsamında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde ekimi yapılan endüstriyel kenevirlerinyetkililer tarafından hasadı gerçekleştirildi.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde Tarım ve Orman Bakanlığının projesi doğrultusunda 4,5 dekarlık alana ekimi yapılan hint kenevirlerinin, ilgili kurumlardan yetkililerin katılımıyla hasadı yapıldı. Kenevir hasadında Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz ve görevli ekipler hazır bulundu. Sadece endüstriyel kenevir üretmeyi amaçladıklarını ve bu yıl enstitü bünyesinde ilk defa araştırma geliştirme projesine start verdiklerini söyleyen Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, “4 farklı kenevir genotipinin bölgeye uyumu ve endüstriyel kullanımı konusunda Yalova Üniversitesi (YAÜ) ile yapılan protokol çerçevesinde Polimer Mühendisliği Bölümüyle ortak çalışma yürütüyoruz. Bugün hasadımızı yaptık. Normalde biraz geç yaptık. Kenevirlerin lif verimi gayet güzel. Burada büyük çapta yerli genotip ile üretim yaptık. 4 farklı genotip üzerine çalıştık. Biz kenevir tohumu özellikleri, tipler arasındaki farklılıkları incelerken üniversitemiz de bioplast üretimi ve diğer sanayi üretimleriyle ilgili konuları çalışacak. Bunun artarak devam etmesi lazım. Bundan sonraki yıllarda da belki bunların arasındaki seleksiyonla esrar maddesi sınırların altına inen sadece endüstriyel kenevir üretmeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımız da bu yönde gidiyor” dedi.

CEBECİ, ‘DARBEYE DAYANIKLI KOMPOZİTLER ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ’

Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde ekimi yapılan endüstriyel kenevirlerin hasadına katılan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Biz lifleri üretip bunu çeşitli alanlarda kullanılan dayanıklı kompozitler elde edip, o kompozitlerden de malzemeler üretmek istiyoruz. Bu kompozitler hem hafiflik anlamına geliyor hem de doğada kaybolma özelliği plastiğe göre daha iyi. Bu kenevir ile üretilen kompozitlerin doğada kaybolma, çürüme özelliği olacak. Belki birçok plastik malzemenin yerini kompozitler alacak. Daha da önemlisi bu uçak gövdelerinde olduğu gibi çok kritik alanlarda hem ısı değişimlerine hem de darbeye dayanıklı kompozit ürünler üretmeyi deneyeceğiz. Bizim Polimer Mühendisliği Bölümümüz buradan aldıkları liflerle çalışmalar yapacak. İnşallah güzel ürünler yaparız” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.