‘İNSAN VE HASTA HAKLARI AYRILMAZ BİR BÜTÜNDÜR’
Yalova Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 74. Yıldönümü dolayısıyla YTSO Başkanlığı Konferans Salonunda Dünya İnsan Hakları Günü paneli düzenledi.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 74. Yıldönümü sebebiyle Yalova Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda Yalova Valisi Muammer Erol ile protokolün katılımıyla ‘Hasta Hakları ve Sağlık Çalışanı Hakları’ konulu panel düzenledi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Sert’in yönettiği panelde Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray, ‘Hasta Hakları’ konusunda, Yalova Barosuna kayıtlı Av. Musab Nayman ise ‘Sağlık Çalışanı Hakları’ konusunda sunum gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Sert, ‘İnsan ve hasta hakları adına değerli bir toplantı’
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 74. Yıldönümü dolayısıyla Yalova Valiliği tarafından düzenlenen Dünya İnsan Hakları Günü ‘Hasta Hakları ve Sağlık Çalışanı Hakları’ konulu paneli yönetecek olan Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Sert açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Doç. Dr. Sert açıklamasında, “Hasta hakları konusunda duyarlılığın gösterilmiş olması, insan hakları evrensel beyannamesinin kabulünün 74. Yılında hasta haklarının insan haklarıyla olan bağlantısını koparmamış ve çok iyi kavramış bir anlayışla bir arada olmanın da gerçekten yıllarca hasta hakları konusunda çalışmış hem bir akademisyen hem de bir sivil toplum üyesi olarak beni fazlasıyla mutlu etti. Bu güzel organizasyon için herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yalova Valiliğinin düzenlemiş olduğu bu anlamlı toplantı gerçekten hasta hakları adına, insan hakları adına çok değerli bir toplantı. Sayın Valimize de emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Hasta hakları ve çalışan hakları konusu hiçbir zaman birbirinden ayrılmayan birbirini tamamlayan bir bütün. Sağlık çalışanlarının güvenlik içerisinde insan haklarına uygun koşullarda faaliyetlerini yürütemediği koşullarda hasta haklarının sağlamasının da mümkün olmadığını belirtmek gerekiyor. Hasta hakları ve sağlık çalışanı haklarını birbirinden ayrı ve birbirini sınırlamaya çalışan haklar şeklinde değerlendirmek ve yorumlamak hem hasta haklarına hem de sağlık çalışanı haklarına en ağır darbeyi indirecek yaklaşımdır. Bu açıdan bu yaklaşımdan uzaklaşılması ve yeni bir anlayışla aslında her iki hak grubunun da doğru bir noktada değerlendirilmesi için bu başlıktaki bir başlangıç oturumunun da çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Bu iki kavramın bir arada konuşulacak olması gerçekten çok değerli. Bir hasta haklarının, insan haklarının bir uzantısı, bağlantısı olarak gören anlayışla düzenlenen toplantı için ve her iki hak grubunu bir arada değerlendiren ileri seviyede bir anlayışı içeren akademik olarak ve uygulama olarak da tekrar Yalova Valiliğine teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Dr. Eray, ‘Hasta hakları, insan haklarıyla bağlantılıdır’
Panelde Hasta Hakları konusunda sunum gerçekleştiren Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray ise, “Başlangıçta sağlıkta insan hakları, hasta hakları derken tam olarak dediğimizde hak tabi hukuken korunan ve sahibine bu korunmadan yararlanma yetkisi tanınan menfaat olarak tanımlıyoruz. Hasta haklarını ise insan haklarının en doğal en tabi ve ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirebiliriz. Hasta hakları ise insan haklarının sağlık alanındaki bir yansıması bu sebepten dolayı da doğrudan insan haklarıyla bağlantılıdır. Hasta hakları insan haklarının sağlık ve tıbbi bakım kriterlerini koruma amacı taşır. Hasta hakları bugün 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde formüle edilen insan onurunu ve eşitlik haklarını temel alıyor. Hasta hakları, insan haklarının ve sağlık haklarının ayrılmaz bir parçası olduğundan dolayı uluslararası birtakım belgelere de konu edinmiş durumda. Bunlar uluslararası belgeler, anayasalar ve hukuki düzenlemeler ile korunmaktadır. Birçok uluslararası belge var bunların genel olarak yaklaştığı konular, sağlık hizmetlerine erişim ve bu hizmetlerden yararlanmak. Ayrımcılığa uğramamak, onamı olmadan tıbbi müdahaleye tabi tutulmamak ve araştırmalara dahil edilmemek. İnançlarına ve özel hayatına saygı gösterilmesi, kendisiyle ilgili kayıtlara ulaşılmanın değiştirilmesini istemek” şeklinde konuştu.