İSTİKLAL ŞAİRİMİZİ ANDIK
Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı RDKM’de düzenlendi.
İstiklal şairimizi rahmetle yad ederken, Milli marşımızın kabulünün 101. Yıldönümünü kutladık. 12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Raif Dinçkök Kültür Merkezinde program gerçekleştirildi. Protokolün yoğun ilgi gösterdiği program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Termal Fen Lisesi Okulu Müdürü Cihat Cem Akıncı, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Ardından İstiklal Marşını ezbere okuma, slogan ve mektup yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. İlkokullar arası İstiklal Marşını Ezbere Okuma Yarışmasında birinci olan Altınova Vakıfbank İlkokulu öğrencisi Belinay Günhan, ikincilik elde eden Çiftlikköy Gazi Abdurrahman İlkokulu öğrencisi Naz Hasanoğlu ve üçüncü olan 19 Temmuz İlkokulu öğrencisi Yusuf Ensar Kale’ye ödüllerini ve hediyelerini Yalova Valisi Muammer Erol takdim etti. Ortaokullar arası slogan yarışmasında dereceye girerek birinci olan Özel Uzmanlar Ortaokulu öğrencisi Ayliz Örs ile ikincilik elde eden Termal Akköy Ortaokulu öğrencisi Ela Naz Tasasız’a ödüllerini Yalova Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski takdim etti. Liseler arası mektup yarışmasında birincilik elde eden Yalova Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Rabia Birlik ve ikinci olan Çiftlikköy AKSA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşenur Kaya’ya ödüllerini Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk verdi. Mektup yarışmasında üçüncü olan Altınova Bülent Özyürük Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Sudenur Çağlayan ödülünü Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdülaziz Yeniyol’un ellerinden aldı.
Akıncı, ‘O şiir bir daha yazılamaz’
Yalova Termal Fen Lisesi Okul Müdürü Cihat Cem Akıncı, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Akıncı şunları söyledi, “12 Mart 1921 Kurtuluş Savaşının en çetin günleri. Birinci İnönü Savaşını kazanmış, ayaklanmalarını bir bölümünü bastırmış, bir bölümüyle de uğraşan Türkiye Büyük Millet Meclisinde coşkuyla bir alkış tufanı kopmakta. Bunun sebebi Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşının bağımsızlık aşkının yaktığı ruhu, ortaya koyduğu ruhu bu dizelere anlatan coşkudan dolayıydı. 12 Mart günü bu dizeler TBMM’nin oy ve gönül birliği ile Milli Marşımız olarak kabul edildi. 1930 yılına kadar Ali Rıfat Çağatay’ın bestesiyle güftesiyle söylenen İstiklal Marşımız, bu tarihten itibaren Osman Zeki Güngör’ün bestesiyle günümüzdeki şeklini almıştır. Mehmet Akif Ersoy, ‘O şiir bir daha yazılamaz, onu kimse yazamaz, onu bende yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak, görmek lazım” demişti. O şiir artık benim değildir, milletimin malıdır diyerek de safahatına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal marşını yazdırmasın’ diyerek o dönemdeki ülkemizin, milletimizin çektiği ızdırapları, hissiyatı en derin şekilde içimizde yaşamamıza sebep olmuştur. Konuşmama son verirken hem bu yüce destanı yazan büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u hem de İstiklal Marşının yazılmasına sebep olan binlerce kahramanımızı rahmetle anarken, son sözü yine Akif’in dizeleriyle bitirmekte fayda var. Dalgalan sende şafaklar gibi ey şanlı hilal, olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal, ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal, hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, hakkıdır, hakka tapan milletimin istiklal.” Konuşmaların ve hediye takdimlerinin ardından 12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı Yalova Termal Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo ile son buldu.