NAMIK ÖZ, ‘KARMA OSB’YE KARŞIYIZ’
MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, parti binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada Yalova’nın faydasına olacak OSB’leri desteklediklerini ancak karma OSB’nin bunun dışında olduğunu belirtti.
Namık Öz, MHP teşkilatı olarak karma OSB’ye karşı olduklarını söyledi. MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, parti binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada Yalova’nın faydasına olacak OSB’leri desteklediklerini ancak karma OSB’nin bunun dışında olduğunu belirtti. Organize sanayi bölgesi, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla, sanayi tesislerini bir araya toplayarak sanayi kuruluşlarının ulaşım, kentsel toprak, enerji, yakıt, su, endüstriyel atıksu arıtma tesisi, hammadde gibi altyapı ve gereksinmeleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran, bunun yanı sıra sanayinin çevreye olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla atık yönetim politikaları uygulayan, özel olarak planlanan ve imar planlarında da yer verilen bölge türü olduğunu belirten Öz, “Birleşmiş Milletler Örgütü Organize Sanayi Bölgeleri, “birbirleriyle senkronize üretim yapan küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının, planlı bir alanda ve ortak altyapı hizmetlerinden faydalanacak şekilde standart yapılarda toplanmasıdır” şeklinde tanımlar. Organize Sanayi Bölgeleri kısaca OSB; Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dahilinde gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve bu Kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleri olarak tanımlanıyor. Bu yüzden OSB’ler kişilere ve bazı kurumlara rant aracı olarak görülemez. OSB’lerin yapımına kamu otoritesi karar verir. Tamamlanan bu OSB’lerin gelişim sürecine baktığımızda; ilk OSB BURSA İlimizde. 1962 yılından 2019 yılına kadar ki zaman aralığında tamamlanan OSB sayısı 190’dır” dedi.
OSB TÜRLERİ NELERDİR?
1.KARMA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
2.İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
3.ÖZEL ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
1.KARMA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
Organize sanayi bölgeleri uygulamasında en sık görülen model, karma organize sanayi bölgesi olarak ifade edilen ve farklı sanayi iş kollarında üretim yapan tesislerin yer aldığı modeldir. Özellikle, sanayi yatırımlarının yurt çapında dengeli dağılımının sağlanabilmesi amacıyla kalkınmada öncelikli bölgelerde karşımıza çıkan teşvikli bölgelerle, uzmanlaşmış bir sanayi yatırım bölgesi oluşturulması için yeterli talebin bulunmadığı yerlerde karma organize sanayi bölgeleri kurulur. Karma organize sanayi bölgesi olarak düzenlenmiş bulunan alanlarda sanayi yatırımı yapan herkes bulunabilmektedir.
2.İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
İhtisas organize sanayi bölgeleri kendi içlerinde bir bütünlük taşıyan sanayi yatırımlarının toplandığı bölgeleri ifade eder. Aynı sanayi iş kolunda ve bu iş koluna dâhil alt sanayi kollarının üretim faaliyetinde bulunduğu organize sanayi bölgeleri ihtisas organize sanayi bölgeleridir. İhtisas organize sanayi bölgeleri özellikle ileri teknoloji yatırımları konusunda uygulama alanı bulan bir sanayi yatırımı uygulamasıdır. Ülkenin planlı kalkınmasını sağlamak üzere, sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi yönündeki uygulama, sanayi kollarının ortak yatırım alanlarında buluşturulması ve sanayi kollarının ortak gereksinimlerinin karşılanması şeklinde uygulandığında verimlilik artacaktır. Bu nedenle ihtisaslaşmış organize sanayi bölgeleri kurulması uygulaması ülke kalkınması açısından önem taşımaktadır. Sanayi yatırımı ve üretimi artıkça, ülkenin sanayileşmesi geliştikçe, ihtisas organize sanayi bölgelerinin sayısı da artacaktır.
3.ÖZEL ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
Karma ve ihtisas organize sanayi bölgelerinin hazırlık süreci, kuruluş aşaması, yönetim ve denetim aşamalarında idarenin katılımı ve rolü ön plandadır. Bundan dolayı, karma ve ihtisas organize sanayi bölgeleri kamu organize sanayi bölgeleri olarak ifade edilebilecek sanayi yatırım bölgeleridir. Buna karşılık, 4562 Sayılı ASB Kanunu, özel hukuk tüzel kişilerinin ve gerçek kişilerin özel nitelikli organize sanayi bölgeleri kurabilecekleri hükmünü getirmiştir. Özel organize sanayi bölgeleri kurulması konusunda idare, kamunun katılımıyla kurulan organize sanayi bölgelerine göre daha az aktiftir. Özel organize sanayi bölgeleri kurulması konusunda idare daha çok izin verme ve görüş açıklama şeklinde hazırlık ve kuruluş çalışmalarına katılır. Özel organize sanayi bölgelerinin sahip olduğu yetkiler, kamunun katılımıyla kurulan organize sanayi bölgelerine göre daha sınırlıdır.
OSB YER SEÇİMİ VE KURULUŞ
OSB’lerde yer seçimi ‘OSB Yer Seçimi Yönetmeliği’ ne göre yapılır. Yer seçimi kesinleşmemiş OSB’lerin kuruluş işlemleri yapılmaz. OSB; kurulması öngörülen yerde varsa sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası, o da yoksa ticaret odasından en az biri ile talepleri halinde il özel idaresi veya OSB’nin içinde bulunacağı il, ilçe veya belde belediyesinin, Büyükşehirlerde büyükşehir belediyesinin ve ihtisas OSB’lerde konuyla ilgili mesleki kuruluş ve teşekküllerin temsilcilerince imzalı ve Valinin olumlu görüşünü muhtevi kuruluş protokolünün Bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydı ile tüzel kişilik kazanır.
OSB’LERİN AMAÇ VE HEDEFLERİ
Sanayinin disipline edilmesi,
Şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması,
Birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması,
Sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması,
Tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi,
Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması,
Müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi,
Bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması olarak belirlenmiştir.
YALOVADA YAPIMI DEVAM EDEN OSB’LER
YALOVA ÇİÇEKÇİLİK TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB
YALOVA KALIP İMALATI İHTİSAS OSB
KAPANMA TALİMATI
YALOVA GEMİ İHTİSAS OSB
AVRASYA OSB
YALOVA KOMPOZİT ve KİMYA İHTİSAS ISLAH OSB
YALOVA İMES MAKİNE İHTİSAS OSB
Yalova’da toplam 7 OSB’nin bin 246 hektar alanda kurulum çalışmalarının devam etmekte olup, “Yalova’da Avrasya Giyim İhtisas OSB 234 hektar alanda, Yalova Gemi İhtisas OSB 140 hektarda, Yalova İMES Makine İhtisas OSB 464 hektar alanda, Yalova Çiçekçilik İhtisas OSB 105 hektar alanda, Yalova Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB 155 hektar alanda, Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB 35 hektar alanda ve Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas OSB de 113 hektar alanda yapılacaktır.
SONUÇ VE ÖNERİLER
Yalova’mızda yapımları devam eden OSB’ler faaliyete geçtiğinde hem ilimize hem de ülke ekonomisine ciddi ekonomik katkılar sağlayacak olup istihdamını da arttıracağı kesindir. Yalova’nın gerek coğrafi konumu (deniz, hava, kara), iklim yapısı, gerek üretim gücü yüksek çevre illerle olan ulaşım kolaylığı açısından sanayi ve çiçekçilik anlamında yatırımların gelmesi gayet doğal bir durumdur. Tüketen değil, üreten bir ekonomik anlayışla OSB’lerini desteklemekteyiz. İlimizde sanayi kültürünün gelişmesiyle, yatırımcıların gözünde Yalova’nın cazip hale gelmesini temenni ediyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerle markalaşma anlamında Yalova’nın geleceğini aydınlık görmekteyiz. İlimizin iklim yapısını, bitki örtüsünü, yer altı ve yer üstü zenginliklerini dikkate alınarak yapılan yatırımlara desteğimiz tamdır. Aynı meslek gruplarının ve türevlerinin birleşmesiyle meydana gelen İHTİSASLI OSB’ler Yalova’nın ekolojik dengesini minimum ölçüde tesir edecek şekilde planlanmalı ve çevreye duyarlı teknolojik tesisleri kendi içinde barındırmalıdır. Planlanması belli olmayan, her türlü farklı sektörlerden yatırımcıları içinde bulunduran KARMA OSB’ler hakkında kaygılarımız bulunmaktadır. Yalova’nın yüzölçümü olarak küçük olmasına karşın, toplam yüzölçümünün (847.000 ha) %82’si, tarım arazisi (221.730 ha), orman alanı (468.090 ha) ve çayır-mera arazisinden (7.944 ha) oluşmaktadır. Hal böyle iken ilimizin çehresini olumsuz anlamda değiştirecek BACALI sanayiye karşı olduğumuzu, havaya karışan ağır metaller ve benzerleri toplum sağlığını bozacak ve çevreyi kirletecektir.
‘Yalova’ya uygun OSB’leri destekliyoruz’
Yalova’ya ekonomik anlamda fayda sağlayacak, sağlığımızı asla etkilemeyecek her OSB’yi desteklediklerini vurgulayan MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, “Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilerek Yalova’mıza uygun OSB’leri destekliyoruz. Örnek vermek gerekirse Kocaeli’nin Dilovası İlçesinde yasayan insanların kansere yakalanma oranı ortalamanın çok üstüne çıkmıştır. Türkiye’de kanserden ölüm oranının yüzde 12,9, Kocaeli’nde yüzde 18,6, Dilovası’nda ise yüzde 33,7’dir. Tesislerden havaya karışan ağır metaller ve benzerleri toplum sağlığını bozmuştur. Daha öncede değindiğimiz üzere Yalova’nın yüzölçümü küçük olması ve yerleşim yerlerine yakın olan OSB faaliyetleri ve teknolojik sistemleri tüm bu etmenlere uygun olmalıdır. Bütün bu bilimsel ve yasal bileşenler üzere Yalova’ya zarar verecek her şeye karşı duruşumuzu belirtiyor ve karma OSB’lerin ucu açık olan yapısını Yalova’ya ve Yalova’nın çıkarlarına zarar vereceğini düşünerek karşı duruşumuzu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.