DOLAR 34,4810
EURO 36,4043
ALTIN 2.960,81
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

TARİHİ FENER MÜZE OLDU

03.01.2024
A+
A-

Altınova’nın Helenistik Döneme kadar uzanan tarihini kara ve su altı kazalarıyla gün yüzüne çıkarmaya çalışan Altınova Belediyesi, Osmanlı dönemi yapısı olan ve 1863 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen tarihi deniz fenerini de müze olarak kent siluetine kazandırdı. Hersek Mahallesi’nde Osmangazi Köprüsü’nün ayakları yanında bulunan Dilburnu Deniz Feneri, kurulduğu günden 2016 yılına kadar 150 yılı aşkın süre Marmara’da deniz trafiğine yön veren fenerlerden biri olarak görev yaptı. Tüple aydınlatılan fenerde elektrik enerjisine geçilmesi ve son fener bakımcısı Fethi Gündoğdu’nun da emekli olması ile birlikte tarihi fener tamamen kullanım dışı kaldı. Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan her köşesi buram buram tarih kokan yapı, restorasyonun ardından ‘fener hayatının’ anlatıldığı bir müzeye dönüştürüldü. Müzede sergilenen eşya ve eserlerin büyük bölümü ise, bizzat son fener bakımcısı Fethi Gündoğdu tarafından müzeye bağışlandı.

Artık çocuklarımıza ışık olacak

Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral da tarihi fenerin son bakımcısı Fethi Gündoğdu ile birlikte Dilburnu Deniz Feneri Müzesini gezdi. Fenerde görev yaptığı süre boyunca biriktirdiği anıları Gündoğdu’dan dinleyen Başkan Oral, müzenin oluşumu sürecinde Gündoğdu ailesinin sağladığı destekler için teşekkür etti. Altınova’da antik kazılarla Helenistik dönem, restorasyonlarla da Osmanlı dönemi eserleri ve Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği eserleri ayağa kaldırmak için yoğun mesai harcadıklarını dile getiren Başkan Oral, “Burası da 1800’lü yıllardan kalma bir fener. Bundan sonraki süreçte bir müze olarak hizmete girdi. Müze olarak gençlerimiz ve çocuklarımız için ışık olacak, eğitim alanı olacak. Fethi Beylerin zamanında gemilere yol gösteren fener, bundan sonra da çocuklarımız için eğitim ışığı, eğitim yolu olacak. Burayı gezenler, fenerle ilgili hayatı görmüş ve yaşamış olacaklar” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.