DOLAR 34,4929
EURO 36,2690
ALTIN 2.960,78
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 9°C
Pts 10°C

TAŞDELEN VE EKİBİNDEN ÖNEMLİ BULUŞ

TAŞDELEN VE EKİBİNDEN ÖNEMLİ BULUŞ
12.07.2021
A+
A-

Yalova Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Taşdelen ve ekibi, boya ve plastik maddeyi zarar görmeden birbirinden ayırabilen kokusuz ve çevreci çözücü geliştirdi.

Bilim dünyasına çalışmalarıyla çok sayıda katkı sağlayan Yalova Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Taşdelen ve ekibi, plastik maddeleri erimeye yol açmadan üzerindeki boyadan ayrıştırabilen, kokusuz ve çevreci özelliğe sahip çözücü geliştirdi.

‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Yalova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülen ve atık plastik maddelerin zarar görmeden geri dönüşümünü sağlayan çalışmada sona gelindi. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen çözücü sayesinde, normalde eritilerek kalite kaybına uğrayacak plastik ürünlerin, zarar görmeden üzerindeki boya içeriklerinden ayrıştırılabilmesi sağlandı.

Kokusuz ve Çevreci

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Atilla Taşdelen, “Plastikler, mekanik anlamda geri dönüşüm için ekstrüder eritilip granül haline getirilirken oradaki filtreleri tıkadığı için büyük sorun yaratmaktadır. Ayrıca geri dönüşümde plastik malzemeler renkli olduğu için genelde koyu gravür haline getirilebiliyor. Bu çalışmamızda boya ile ambalajı birbirinden ayrıştırma yöntemi geliştirdik. Bu yöntem öncelikle kağıtların mürekkep giderimi olarak biliniyor. Biz de aynı şekilde plastik filmlerde boya giderimi için yeni bir çözücü geliştirdik. Bu çözücü, kokusuz ve çevreci. Çevreye herhangi bir zararı yok. Boyayı ayrıştırdıktan sonra tekrar kullanım özelliğine sahip” şeklinde konuştu.

Sanayiye Kolayca Uygulanabilecek

Geliştirdikleri sıvı ile laboratuvar ortamında çözülme deneyi yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Atilla Taşdelen, dakikalar içinde boyadan ayrıştırmayı sağladıkları teknolojinin sanayiye kolaylıkla uygulanabileceğini vurguladı. Taşdelen, çözücünün tekrar kullanılma özelliği ile ekonomik anlamda ekstra maliyet gerektirmediğine dikkat çekerek “Bu çalışmanın ülkemizde katma değerli bir malzemenin üretimi için çok uygulanabilir bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Geri dönüşüm firmalarımızdan bu teknolojiyi sanayicilerimize kazandırmak için ilgi bekliyoruz. Özellikle sanayide çözücü kullanmak parlama ve alev alma sıkıntıları yarattığı için ciddi risk arz ediyor. Bizim çözücümüz doğal kökenli olduğu için kaynama noktası oldukça yüksek ve buharlaşma basıncı oldukça düşük. Bu da buharlaşmada hem çevreye zarar verme konusunda uçuculuk noktasının düşük olması hem de kapalı bir sistemde tekrar kullanımını sağladığı için geri dönüşümün maliyetini düşürüyor” dedi.

Endüstride çözücü anlamında en fazla suyun kullanıldığını, su kadar saf bir çözücünün ise bulunamayacağını dile getiren Taşdelen, geliştirdikleri çözücünün suya yakın sağlıklı bir sıvı olduğunu anlattı. Taşdelen, çözücüden plastik haricinde duvar yazılarında, boya yapılmış otomobil ya da yüzeyinde boya olan herhangi bir alanda yararlanılabileceğini de sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.