TEMA GÖNÜLLÜLERİ BİR ARAYA GELDİ
TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği gönüllüleri, Termal Gökçetepe Restaurant’ta bir araya geldi. Organizasyonda TEMA Vakfı’na emek verenlere teşekkür plaketi verildi.
TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği gönüllüleri, Termal Gökçetepe Restaurant’taki kahvaltıda bir araya geldi. Organizasyonda TEMA Vakfı’na emek verenlere teşekkür plaketi verildi. Programda konuşan TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir, “TEMA Vakfı iki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kuruldu. Topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadelede toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla çalışan gönüllü bir kuruluştur. Ülke genelinde 900 bini aşkın gönüllüsü bulunuyor. TEMA Vakfı bugüne kadar Mera ve Toprak yasalarının kanunlaşmasına destek sağladı. Doğal varlıkları korumak için açtığı / müdahil olduğu 268 davanın 146’sını kazandı. Onlarca dava hala devam ediyor. 22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 18,6 milyon fidanı toprakla buluşturdu. 22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 700 milyon meşe palamudu ekti. 284 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesi yürüttü. Eğitim ve öğretimim tüm kademelerinde yönelik doğa eğitim programları ve farkındalık çalışmaları ile 4 milyondan fazla öğrenciye ulaştı. 50 binden fazla öğretmene ve 35 bini aşkın kamu görevlisine çevre seminerleri verdi. 90’dan fazla kitap yayımladı ve kamuoyuna sundu. 2012 yılında Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası önderliğinde dünyada ilk kez verilen Yaşam İçin Toprak | Land for Life ödülünü ilk kazanan oldu. Adımlarını iyiliğe dönüştürmek isteyen herkes TEMA Vakfının doğa koruma ve ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunabilir. Yalova’da neler yaptık” dedi.
‘Yalova’da bir çok çalışma yaptık’
“Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’nın adını yeni yapılacak, Yalova, Termal, Çınarcık kavşağına adı verilecek; ama tüm belediyelerde bu doğa dostu iyiliksever insanın adının verilmesi ile ilgili girişimlerimiz devam ediyor” diyen Demir, “Ihlamurlar toprak ile buluştu hemen karşınızdaki alanda bir okulumuzda fidan dikimi etkinliği İlçe Milli Eğitim Müdürü ile birlikte gerçekleştirdik. Doğa eğitim programları ile geçen yıla göre öğrenci sayısı 3,5 katına; sınıf sayısı 4,5 katına çıkardık. Toplamda 4 bin 712 öğrenciye TEMA & MEB işbirliğiyle doğa eğitimleri verdik. Sanal maraton ve yarı maratonda koştuk. 37 kişilik takımımız ve 601 bağışçıdan toplam 20 bin 675 TL kaynak yarattık. Bu kaynakla 168 çocuğun eğitimine destek olundu. 139 yetişkine; 461 öğrenciye temsilci sunumları ile online zoom üzerinden eğitimleri vererek farkındalık çalışmaları yaptık. Okul bahçelerini toprak dedemizin fidanları ile buluşturuyoruz. Ağaçlara sarıldık; havzanı tanı suyunu koru standı açtık. Arıları koruduk. Bisiklete bindik, Yalova’da tur attık. 75’in üzerinde aile gönüllüsü; 4 okul görseli; 65 adet sınıf yaprağı; 10’dan fazla esnafımıza aç kapa dön kart teslim ettik. Yaşamın olduğu her yerde her zaman umut da vardır. İnsanlık bugüne kadar elde ettiği tüm hakları hak talepleri yaparak kazanmıştır ve aynı durum ekosistem hakları ve gelecek nesillerin hakları için de geçerli olacaktır. TEMA Vakfı olarak bunu biliyor; bilime ve bilimsel bilgiyle hukuk temelli hareket etmenin gücüne inanıyoruz. Yaşamlarımızın doğaya bağlı olduğunu, insan yaşamının ancak doğadan yana olduğumuz sürece devam edebileceğini biliyoruz. TEMA Vakfı olarak bugüne kadar elde ettiğimiz başarıların ardında da bu yaklaşım vardır. Umut hep bizimle” ifadelerine yer verdi. Kahvaltı ve ödül töreninin ardından geçtiğimiz mart ayında TEMA Yalova İl Temsilciliği tarafından dikilen ıhlamur fidanlarının sulama etkinliği yapıldı. Öte yandan Gökçetepe Mesire Alanı girişinden Ferhat Yolu-Yatakkaya Şelalesi’ne kadar gidiş-dönüş 16 kişilik TEMA gönüllüsüyle 16 kilometrelik yürüyüş de yapıldı.