TIBBİ AROMATİK BAHÇEDE İKİNCİ HASAT
Altınova Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesi 2. Hasadı, Yalova Valisi Muammer Erol ve protokolün katılımıyla yapıldı.
Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesinde protokolün katılımıyla ikinci hasat gerçekleşti. Altınova Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesinde ikinci hasat Yalova Valisi Muammer Erol, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Alğan, kurum müdürleri, oda başkanları, STK temsilcileri ve davetlilerin katılımıyla yapıldı. Hasat sonrası açıklamada bulunan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçemizde ikinci hasadımızı yapıyoruz. 240 tür bitkimiz var şu anda. İnşallah hedefimiz 400 türe kadar çıkmak. Bunu sağlarken de tabi arkamızdaki seralarımıza da buradan bir destek verebilmek, tohum ve fide konusunda destek verebilmek amacımız. Aynı zamanda da istihdamı arttırabilmek. Buradaki ürünlerin aynı zamanda teknolojik olarak işlenmesi, kurutulması, yağının çıkarılması, suyunun çıkarılması gibi işlemlerde laboratuvardan geçirilmesi gibi işlemleri de burada hazırlanıyor şu anda. Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, Tarım Orman Bakanlığımız ve Altınova Belediyemiz ile birlikte Atatürk Araştırma Enstitümüz destek veriyor, Tarım İL Müdürlüğümüz destek veriyor. Dolayısıyla hep beraber el birliği ile güzel bir mekanı burada yürütüyoruz. Buradaki çalışan arkadaşlarımızda, personellerimizde bahçemize gerçekten çok güzel baktılar, geliştiriyorlar. Onlara da teşekkür ediyoruz. Hasadımız hayırlı olun inşallah” dedi.
HERSEK LAGÜNÜ DOĞA EĞİTİM MERKEZİ VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER BAHÇESİ
Hersek lagünü Altınova Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi 2020 yılında, mevcut ve alternatif tarım ürünlerinin tespiti, yaygınlaştırılması ve değerlendirilmesi aşamasında halkın bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılmasına yönelik tarımsal eğitim ve yayın çalışmalarını yapabilmesi amacıyla Altınova Belediyesi sınırlarında kurulmuştur. Tesisimiz içerisinde bölgemizde yetişmeyen tropikal bitkiler için ve tohum çimlendirilme işlemlerinin yapılabilmesi için Görsel Sera, teknik ve teorik olarak pratik eğitimlerin verildiği ve bitkilerin işleme alındığı AR-GE Merkezi, Konferans Salonu ve tıbbi aromatik bitkilerimizden elde edilen organik tarım ürünlerinin satışa sunulduğu Satış Ofisi bulunmaktadır. Bahçemizde bulunan Görsel Sera sayesinde çimlendirilen bitki fidelerimiz alanımızdaki uygun yerlere ekimleri gerçekleştirilmekte ve aynı zamanda bu tıbbi aromatik bitki fideleri gelen ziyaretçilerimiz için saksılara alınarak Satış Ofisimizde satışa sunulmaktadır. Aynı zamanda tesisimizde bulunan AR-GE Merkezimizde tıbbi aromatik bitkilerin işlem görmesi için bazı ünitelerin kurulumları planlanmaktadır. Kurulumu gerçekleşen bu üniteler sayesinde ve üniversitelerin desteğini alarak bahçemizdeki tıbbi aromatik bitkilerden yağ, krem, sabun, çay ve bitki suları olmak üzere birçok ürünün temini sağlanacaktır. Bu üretilen tıbbi aromatik bitki ürünleri tesisimizin bir parçası olan Satış Ofisinde, bahçemize gelen ziyaretçilerimize satışa sunulacaktır.
Altınova Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi toplamda 40 dekar olup, ekili alan 28 dönümdür. Toplam 12 adadan oluşmakta, her adaya kendi türünden veya yakın türlerinden özenle seçilmiş bitkiler yerleştirilmektedir. Tesisimizin tamamı tıbbi, aromatik, boya, ve baharat bitkilerinden oluşmaktadır. Tesisimizde tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, çörek otu başta olmak üzere 200’den fazla tıbbi aromatik bitki bulunmakta ve bu bitki çeşitliliği sayısı arttırılmakta olup 300’den fazla tıbbi aromatik bitki yetiştirilmesi hedeflenmektedir; Stres ve depresyon problemlerimizde yatıştırıcı olarak kullandığımız oğul otu, İçerdiği uçucu yağlar sayesinde mide bulantısı, grip ve nezlede tedavi amacıyla kullanılan tıbbi nane, Öksürük, grip, baş ağrısı gibi birçok probleme faydalı gelen çörek otu, Yeşil altın olarak da bilinen sinir sistemini destekli, iştah açıcı olarak kullanılan tarhun, Kansere faydalı meyvesi tüketilen aronya, kokusuyla meşhur çay, baharat ve parfümeride kullanılan lavanta bahçemizde yetiştirilen önemli tıbbi ve aromatik bitkilerdir.