DOLAR 32,3835
EURO 35,0525
ALTIN 2.326,19
BIST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 22°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 18°C

YALOVA, KİVİ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN LİDERİ

YALOVA, KİVİ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN LİDERİ
20.02.2021
A+
A-

Yalova 2020 yılında Ülkemizdeki kivi üretiminin yaklaşık % 40’ını karşılayarak kivi üretiminde liderliğini devam ettirdi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Yalova’da kivi üretimi geçen yıla oranla yaklaşık %25 artarak 28.416 ton olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de 32.613 dekar alanda 73.745 ton kivi üretildi. Yalova’da ise 6.300 dekar alanda yaklaşık 29 bin ton kivi üretildi. Ayrıca Yalovalı kivi üreticilerinin civar illerde yaptıkları kivi üretimleri de dikkate alındığında ülkemizdeki kivi üretiminin %50’si ilimizdeki üreticiler tarafından yapıldı. Kivi üretiminde verim rakamları Türkiye genelinde dekara 2.26 ton olarak gerçekleşirken, bu oran Yalova’da 4.6 ton olarak gerçekleşerek dekardaki verimiyle de adını Yalova ön plana çıktı. Kivi Yatırımları Hız Kesmeden Devam ediyor. Yalova’daki kivi üretimini artırmak üzere İl Müdürlüğümüzün çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İl Müdürümüz Suat Parıldar yaptığı açıklamada ” Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin 23 Ekim tarihinde ilimize ziyaretinde müjdesini verdiği “Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi”nin 1. etabı olan 65 dekarlık kısmı tamamlandı. Proje kapsamında kivi bahçesi kurulumu için gerekli beton direk ve askı sistemleri hibe desteği olarak 16 çiftçimize verildi. Çiftçilerimiz de arazilerine bahçe tesislerinin kurulumunu yaptılar ve fidanlarını diktiler. Projenin 2. Etabı için Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunduğumuz projemiz ise 19 Şubat tarihi itibariyle onaylandı. Proje uygulamalarına bugünden itibaren başlıyoruz. Projede yine yaklaşık 60-65 dekar alan için kivi bahçesi kurulumu sağlanacak. 2022 yılında da devam etmesi planlanan 3. Etapla toplam 500 dekarlık kivi bahçelerinin Bakanlığımız desteğiyle kurulmasını hedefliyoruz. Kivi yetiştirmeye elverişli alanların azami ölçüde değerlendirilmesi ile kivi yetiştiriciliğini geliştirmek,  belli bölgede üretimini yoğunlaştırarak üreticinin girdi alımlarında ve pazarlamada söz sahibi olması, danışmanlık ve hizmet alımlarının tek elden daha ucuza yapılabilmesi, pazara sürekli ve sürdürülebilir ürün arz etme imkanı sağlayacak çalışmalara önem verdiklerini” belirtti.  İl Müdürümüz ayrıca; “Ülkemizin kivi ihtiyacı yaklaşık 150 bin ton. TÜİK’in açıkladığı 2020 yılı üretim istatistiklerinden de anlaşılacağı üzere, bu ihtiyacın yarısını ancak üretebilmekteyiz. Bu nedenle kivi yatırımlarının uzun yıllar itibari ile karlı bir yatırım olacağı bilinmelidir. Vatandaşlarımız Kiviye uygun alanlarında kivi bahçesi kurmaları halinde uzun yıllar iyi bir gelir sağlayabileceğini aynı zamanda tarım alanlarımızdaki yapılaşma ve imar baskılarının da azalacağını” belirtti.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.