YERLİ ÜRETİMLE EKONOMİYE KATKI SAĞLIYORLAR
Yalova-İzmit Karayolu Topçular mevkiinde bulunan tesislerinde metro ve tünel kazı fanları ile tünel havalandırma fanları üreten EMAK Fan Endüstrisi, yerli üretim sayesinde Türkiye’ye 60 milyon Euro’luk tasarruf elde etti.
Emak Fan Endüstrisi Genel Müdürü Ali Timurhan Güç ve Genel Müdür Yardımcısı Devrim Öner, Yalova’nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesi Topçular mevkiindeki yer alan fabrikalarını basın mensuplarına tanıttı. Güç, 7 büyük metre projesinin yanı sıra 220 tünel projesini tamamladıklarını söyledi. Devletin sağladığı destekler sayesinde 3 milyon 500 bin TL’lik makine parkuruna sahip olduklarını ve tesislerinde 40 kişiyi istihdam ettiklerini söyleyen Emak Fan Endüstrisi Genel Müdürü Ali Timurhan Güç, “Firmamız 1968 yılında kuruldu ve 1999 yılından beri fan üretimine başladık. Piyasada gördüğümüz eksikler üzerine bu işe girdik. Yangın esnasında kullanılan fanlar, duman egzoz sistemleri ve gemi fanları gibi fan üzerine birçok konuda uzmanlaştık. 50 ülkeye ihracatımız var bunun için de Avrupa, Asya, Güney Amerika ülkelerini sıralayabiliriz. Bizim uzman olduğumuz konu duman egzoz sistemleridir. Bunlar kara yolları tünelinde kullanılıyor. Metrolarda kullanılıyor. Metrolarda yangın anında duman egzozu yapmak üzere dizayn ediliyorlar. 400 derece sıcaklıkta 2 saate kadar çalışabilen fanlarımız var. Avrupa’da birkaç firmaya da OEM imalat yapıyoruz ancak bu firmalar ile gizlilik anlaşmamız gereği isimlerini açıklayamıyoruz. İspanya’da, Almanya’da, Yunanistan’da, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Asya’da Gürcistan, Rusya, Azerbaycan, Avrupa Birlikleri, Katar, Kuveyt, bunlar en büyük pazarlarımız bizim. Buralarda oldukça iddialıyız. Hatta Türkiye’den daha çok tanınıyoruz diyebilirim. Günden güne artmakla beraber şu anda 10 milyon dolar seviyesinde ihracatımız var. İnşallah hedeflerimizi gerçekleştirip imalatımızı büyütebildiğimiz takdirde bunu en az ikiye katlayacağımızı umuyorum” dedi.
‘BİRÇOK SEKTÖRE HİZMET VERİYORUZ’
Maden sektöründe kullanılan fanları imal etmeye başladıklarını ve duman egzoz fanlarının üretiminin ön hedefleri olduğuna değinen Genel Müdür Ali Timurhan Güç, “Bunun dışında konfora yönelik mesela otopark hava sistemlerinin yangın anında yine duman egzoz edebilen sistemler. Yalova’da birçok tersane kuruldu. Biz yaklaşık 25-30 senedir tersanelere hizmet ediyoruz. Gemi fanları yapıyoruz. Bunun dışında endüstride bir çok dalda kağıt sektörü, çelik sektörü gibi hepsine hizmet etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
‘DÜNYADA 5 FİRMADAN BİRİ BİZİZ’
400 derecede 2 saat çalışan ve 150 kilovat güce sahip fanların sertifikasına sahip 5 firmadan birisi olduklarını belirten Emak Fan Endüstrisi Genel Müdür Yardımcısı Devrim Öner, “Otoyol tünelleri için yaptığımız fanlar 300 derece sıcaklıkta 2 saat boyunca çift yönlü olarak çalışabiliyor. Tünelin içerisinde yangın çıktığında, kaza olduğunda o anki şartlara göre bir tarafa fanlar çalışarak egzoz ediyor. Taze havanın geldiği tarafa da yolcuyu kaçırıyorlar. Metrolarda da sistem aynı şekilde çalışıyor. Fan motorlarında 45 kilovata kadar yerli üreticilerle çalışıyoruz. 45 kilovatın üzerine çıkan motorları ise ithal ediyoruz. Bunların dışında ise tamamen yerli üretim gerçekleştiriyoruz. Kanatların, fanların dizaynı projelendirilmesi gururla söyleyebilirim Türk malıdır. Ülkeye çok ciddi tasarruf sağladık. Türkiye genelinde 2 bin 500 tane fanımız çalışıyor. Daha önce bu fanlar yurt dışından 32 bin dolara kadar alınırken biz piyasaya 8-9 bin dolardan girdik. 200 tüneldeki fanları hesapladığımızda sadece buradan ülkeye 60 milyon Euro gibi bir tasarruf oldu. Bundan da haklı olarak gurur duyuyoruz. Bunun dışında metrolar var. Yurt dışında yapmaya başladık. Şu an Gürcistan Tiflis metrosunun kabulleri yapılıyor, iş bitti. Başka projeler var. Fakat yer sıkıntımız var. Dünyada çok fazla firma yok yani bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda firma var. Sipariş ve talep üzerine yapıldığı için bunlar düzenli olarak satılan şeyler değil. Bizi kırmak için de ciddi bir rekabet oldu. Şu an Türkiye içinde alınmış 2 metro projemiz var. Gayrettepe Havalimanı bir de Bostancı Dudullu metrosu. Önümüzdeki seneyi bu şekilde geçirmeyi planlıyoruz. Yurt dışında da var Gürcistan’ın devamı gelecek. Bir de gizlilik anlaşmamız olan Avrupa’daki birkaç firma var. Onlar da kendi markalarıyla bize ürettiriyorlar” dedi.
‘DEVLETİMİZ ÇOK DESTEK OLDU’
Devletin sağladığı destekler sayesinde büyüme kaydettiklerini söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Devrim Öner, “Biz üretimimize İstanbul’dan başladık. Aslında İstanbul firmasıyız fakat orada büyümemiz biraz sıkıntılı çok masraflı olduğu için devlet teşvikleri kullanmaya karar verdik. Sağ olsun devletimiz bize ikinci bölge teşvikleri kullanma hakkı verdi. Kdv istisnası kullanarak geldik. Sanayici ihracatçı kimliğimizden dolayı 4. Bölge haklarına sahip olduk. Bunun sayesinde makine parklarımızı yeniledik. İnşallah fabrikamızı yapmak istiyoruz. Devletimiz çok destek oldu teşvikler işimize yaradı” diyerek sözlerini tamamladı.