DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 16°C
Hafif Yağmurlu
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C

HERSEK LAGÜNÜNDE KUŞ TÜRÜ 248’E YÜKSELDİ

21.11.2022
A+
A-

Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü’nde, Bıyıklı Baştankara ile Yeşil Papağan gelmesiyle kuş türü sayısı 248’e çıktı.

Altınova Hersek Lagünü’nde, ana yola yakın sazlıkların arasında gözlemlediğimiz, alan için geçit kuşu olan Bıyıklı Baştankara “Panurus biarmicus” ile alanın sahil bölümü ormanlık alanda gözlemlediğimiz Yeşil Papağan “Psittacula krameri” türlerinin tespitiyle bölgede tür sayısı 248’e çıktı.

Bölge korumada

Cumhurbaşkanı Kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak da tescil edilen lagünde, Altınova Belediyesince yürütülen çalışmalar sonucu son sayımda 248 farklı kuş türü tespit edildi. Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, som sayımlar sonunda lagünde kuş tür sayısının 248’e türe çıkmanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Başkan oral, “Kuş Otelimiz, ülkemizdeki kuş popülasyonunun yüzde 50’sine yakınını alanda misafir ediyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Alanımız çok küçük bir alan olmasına rağmen metrekareye düşen kuş sayımız çok fazla” diye konuştu.

En önemli sulak alanlardan

Hersek Lagünündeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Hersek Lagünü yüzey alanı küçük olmasına rağmen su kuşlarının konakladığı beslendiği ürediği en önemli sulak alanların başında gelmektedir. Hersek Lagününün bu zenginliğini yaz-kış göçmeni ve geçit kuşlarının yolu üzerinde olmasına bağlayabiliriz. Su kuşlarının yanında çevresindeki ormanlık, çalılık ve çayırlık alanlarda ötücüler başta olmak üzere diğer kuşları da görmekteyiz.

“Göç yolu üzerinde”

Kış göçmeni su kuşları, kışın buzla kaplanan kuzey göllerinden sonbaharda kışı geçirmek için güney ülkelerine göç ederler. Beslenme amaçlı bu yolculuk ile ülkemizin sulak alanlarını dolduran su kuşlarının önemli bir bölümü de Hersek Lagünü’nde yerini alırlar. Ayrıca yaz göçmeni ve geçit kuşları da bahar ve yaz aylarında beslenme ve üreme amaçlı alanda uzun süre kalırlar.

“Zengin ekosistem”

Göl, deniz, bataklık ve orman başta olmak üzere kuşların beslenmesi için zengin ekosistemleri bünyesinde bulunduran alan her geçen gün kuş türlerinin artmasına da imkan vermektedir. Doğaseverleri bu güzellikleri görmeleri için kuş gözlem merkezimize davet ediyoruz.

“Yarısı Hersek Lagününde”

Hersek Lagünü ve çevresinde yaptığımız son kuş gözlemi çalışmalarında 2 kuş türü daha gözlemlenip kayıt altına almıştır. Son 2 tür ile alanda şimdiye kadar gözlenen kuş türü sayısı 248 olmuştur. Bu da ülkemizde görülen türlerin yarısına eşittir. Kuş gözlem merkezindeki asansörlü (engelsiz) kuş gözlem kulesinin hemen güneyinde, ana yola yakın sazlıkların arasında gözlemlediğimiz, alan için geçit kuşu olan bıyıklı baştankara “Panurus biarmicus” ile alanın sahil bölümü ormanlık alanda gözlemlediğimiz yeşil papağan “Psittacula krameri” Hersek Lagünü için yeni türler olmuştur” dedi.

ETİKETLER: , , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.