DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 16°C
Az Bulutlu
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

ALTINOVA’DA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

06.12.2023
A+
A-
Yalova’nın Altınova ilçesinde Osmanlı’nın devlet statüsünü kazandığı Befeus Savaşı’nın yaşadığı yer olan Helenapolis Antik Kenti’nin merkezinin tespiti için bölgede jeoradar çalışması başlatıldı.Osman Gazi Köprüsü’nün Yalova ayaklarının yakınında bulunan Helenapolis Antik Kenti, “Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları” ile gün yüzüne çıkarılıyor.
Altınova Belediyesinin destekleriyle…
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Yalova Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Altınova Belediyesi’nin destekleriyle 2021 yılında başlatılan çalışmalar çerçevesinde bölgeye gelen ekipler jeoradarla antik kentin merkezini ormanlık bölgede tespit etmeye çalışıyor.
4. yüzyılın önemli liman kenti
Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları Başkanı Dr. Serkan Gündüz, 2023 yılında deniz feneri ve sualtında çalışmaların kısmen tamamladıklarını ifade etti. 2024 yılında Helenapolis Antik Kenti’nin merkezinde çalışma planladığını ve buna yönelik de alanların tespiti için jeoradar kullanıldığını dile getiren Gündüz, Helenapolis’in 4. yüzyıldan sonra önemli bir liman kenti olarak ortaya çıktığını söyledi.
Konstantin tarafından annesi Helena için yaptırıldı
İmparator Konstantin’in annesinin adını taşıyan antik kentin yüzeyinde bir buluntu bulunamadığını anlatan Gündüz, “Yüzyıllar boyu geçirdiği yoğun depremler ve felaketler sebebiyle ne yazık ki yüzeyde bir buluntu karşımıza çıkmasa da toprak altında bölgede yapılan diğer çalışmalarda buluntuların olduğunu biliyoruz. Helenapolis Antik Kenti, İmparator Konstantin tarafından annesi Helena’ya atfedilen bir merkezdir. Özellikle 4. Yüzyıldan sonra tarih sahnesinde karşımıza sıklıkla çıkıyor.
Haçlılar için önemli bir merkezdi
İmparator Justinian kaynaklardan bildiğimiz Khalkedon bugün bildiğimiz Kadıköy ile Gebze arasındaki yol iptal edilerek posta teşkilatı İstanbul’dan direk Helenapolis limanına inmeye zorlanmıştır. Daha geç döneme geldiğimizde özelikle 11. yüzyılda Haçlılar için önemli bir konumdadır. Anadolu’dan merkez üssü hemen Hersek Lagünü’nün güney tarafındaki Kibatos olarak düşündüğümüz alandır. Kibatos Savaşı’nın Helenapolis, kentinde ve limanında son bulduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı.
Osmanlı’nın devlet statüsünü kazandığı bölge
Bölgenin önemine değinen Gündüz, “Yine bölge tarihine bakarsak Halil İnalcık hocanın da bahsettiği Osmanlı’nın aslında devletleştiği bir yer. Bafeus Savaşı’ndan sonra Osmanlı’nın devletleştiği öngörülüyor. Bafeus Savaşı’nın de hemen Helenapolis’in limanında gerçekleştiği biliniyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinin başlangıç noktası olarak da burası olduğu biliniyor. Özellikle daha önceden 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmaları esnasında hemen deltanın en kuzey ucunda günümüzde de görülebilen Evliya Çelebi’nin indiği iskelenin tespitini yapmıştık. 2 senedir iskelenin batısında bulunan deniz feneri yapısında kazıları gerçekleştiriyoruz.Bugün yaptığımız çalışmalar çok önemli. Çalışmalarda toprak altında olan kültür varlıklarının tespit edilmesinden sonra 2024 yılında kazı alanlarımız ona göre planlanacak.” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.