DOLAR 32,4052
EURO 34,5773
ALTIN 2.388,30
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 16°C
Az Bulutlu
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 18°C

ARONYA GÜNLERİNİN İLKİ GERÇEKLEŞTİ

21.10.2022
A+
A-

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Aronyayı daha geniş kitlelerle tanıştırmak amacıyla Yürüyen Köşk’te “İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası” sloganıyla müzik dinletisi eşliğinde 1. Aronya Günleri düzenlendi.

Programa; Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıduman, AK Parti Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek, Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu, Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan ve Kooperatif üyeleri, TEMA Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir ve Tema Gönüllüleri, Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Sibel Beyosmanoğlu ve dernek üyeleri, Birlikte Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Nurcan Bayar ve dernek üyeleri, Yalova Uluslararası Kadın, Toplumsal Farkındalık ve Aile Derneği Başkanı Nurten Anıl ve dernek üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Dilek Çelik Kotan, Aronya’nın 2012 yılında Yalova’da başlayan serüvenini ve bugünlere geldiği noktayı anlattı.Protokol üyeleri ve Aronya Yetiştiricilerinin Aronyadan yapılan pastayı hep birlikte kesmelerinin ardından kürsüye gelen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş Enstitüde Aronya ile ilgi Enstitüsü olarak yaptıkları çalışmalardan sözetti.Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan Kooperatiflerinin kuruluş süreçlerinden bahsederek, markalaşma yolunda olduklarını ve herkesin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu, yaşadığı lenfoma kanseri sonrası iyileşme sürecinde Aronya’nın kendisine sağladığı faydaları anlatarak, Aronyanın en yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğunu ve herkesin Aronya tüketmesi gerektiğini belirtti.Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vefik Arıca da Amerika’da çocuklar üzerinde yapılan çalışmaları örnek göstererek Aronya’nın bağışıklığa sağladığı katkıları dile getirdi.

Son olarak kürsüye çıkan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar Aronya ile ilgili yapılan ‘Organik Aronya’ üretimi ve ‘Yalova Aronyası’ tescil çalışmalarını aktardı. Suat Parıldar konuşmasında; “Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları ile başlamış, çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresinin destekleri ile kurulan ilk demonstrasyon ile start verilmiştir.” diyerek şöyle konuştu.

“Yalova’da çiftçi parselinde kurduğumuz ilk Aronya bahçesi üzerinden 5 yıl geçti ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda Aronya üretimi gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bahçe tesis edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise yaklaşık 390 dekara ulaşılmıştır. Geçen yıl oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz henüz meyve verecek yaşa gelmemiş olup bunun haricindeki yaklaşık 230 dekar alanda ürün hasadı yapıldı. 2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında yaklaşık 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 35-40 tonun üzerinde rekolte gerçekleşmiştir. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 ton ürün alınabilecektir.Yalova Aronyası Coğrafi İşaret ve Organik Sertifika ile nitelik kazanmış olup tüm aronya alıcılarının dikkatinin Yalova’lı aronya üreticilerinin üzerine çekilmesine vesile olmuştur. Üreticilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirerek rekabetçi bir fiyat ve kalite anlayışı içerisinde üretimlerini sürdürmektedirler.”

Parıldar açıklamasında “Organik Sertifikalı Aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve Organik Aronya üretici sayısının artırılması çalışmalarımız devam etmektedir. Yalova’da üretimi her geçen gün artan Aronya üretim alanlarının önümüzdeki süreçte tümünü organik tarıma geçirmeyi hedefliyoruz.Yalova’nın ilk Coğrafi İşaretli tarım ürünü olan “Yalova Aronyası” 24 Haziran 2021’de Tescil belgesi almıştır.  Organik Aronya üretimine ise Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle 2019 yılında 15 çiftçi ile 23 dekar alanda başlanmış olup, 2021 yılında kurulan bahçelerle birlikte 38 çiftçi ve 175 dekara ulaşmıştır. İlk “Organik Sertifikalı” ve “Coğrafi İşaretli” Aronya hasadı 2021 yılı Eylül ayında yapılmıştır. 2022 yılında da Bakanlığımız tarafından onaylanan projeler ile birlikte 60 dekar yeni aronya bahçesi tesis edilecek olup, “Organiğin Hası, Yalova Aronyası” ve “Organik Aronya Üretiminin Desteklenmesi” projeleri ile de organik aronya üretimi 53 çiftçimiz ile 250 dekar üzerine çıkartmak için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu projelerimize gerek Bakanlığımızdan gerekse Özel İdaremizden kaynak sağlıyoruz. 2017 yılından bugüne aronya için Bakanlığımız tarafından 307 Bin TL, İl Özel İdare tarafından da 241 Bin TL olmak üzere toplam 548 Bin TL destekleme sağlanmıştır.” dedi

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Uygulama Oteli’nde hazırlanan Aronyalı pasta, Aronyalı helva, Aronya kurabiyesi, Aronyalı magnolia, Aronyalı cupcake, Aronya çayı ve Aronya şerbeti programa katılanlara ikram edildi. Ayrıca üreticiler tarafından hazırlanan Aronya Marmelatı, Aronya sirkesi, Aronyalı şampuan ve Aronya sabunu gibi birbirinden farklı ve sağlıklı ürünler vatandaşlara tanıtıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.