DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 16°C
Az Bulutlu
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 21°C

‘HALİL İNALCIK’IN MİRASINI YAŞATMAK İSTİYORUZ’

28.07.2023
A+
A-

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vefatının 7. yılı anısına ve Cumhuriyetimizin 100. yılına özel ‘Osmangazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yalova’ konulu sempozyum düzenlendi.

Akademisyenlerin konuşmalarını yaptığı ‘Osmangazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yalova’ sempozyumu 3 oturum halinde gerçekleştirildi. Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde Cumhuriyet’imizin 100. Yılına özel ve aramızdan ayrılışının yedinci yılında Prof. Dr. Halil İnalcık anısına ‘Osmangazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yalova’ konulu sempozyum düzenlendi. Programın açılış konuşmasını Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel yaptı. Soygüzel, “Biz 2009 yılında ilk Halil İnalcık hocamızla birlikte bu sempozyumlar dizisine başlamıştık. 2009’da yaptığımız ilk sempozyum, Osmanlı Devletinin kuruluş tarihi sempozyumuydu. Daha sonra Halil İnalcık hocamızın başkanlığında Yalova Üniversitesi, Yalova Belediyesi ve Yalova İl Özel İdaresi işbirliğiyle hocamızın adını taşıyan Halil İnalcık Osmanlı Ekonomik ve Sosyal Tarih Araştırmaları Enstitüsü adıyla bir kurum oluşturmuştuk. Hocam vefat edene kadar enstitünün başkanlığını yürüttü. Şu anda Yusuf Oğuzoğlu hocam bu görevi yürütüyor. Hocamızın vefatından sonra da Halil İnalcık’ın hem bilimsel geleneğini takip etmek hem de onun anısını yaşatmak adına bu organizasyonları sürdürüyoruz. Toplantının sonunda da toplantıda tebliğ sunan bilim insanlarının makaleleri bir araya getirilerek bir kitap olarak yayınlanıyor. Bugüne kadar 4 tane kitap çıktı. Gerçekten bizden sonra gelen araştırmacılarında faydalanması adına bu eserlerde son derece önemli. Bugünde Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması münasebetiyle daha çok Cumhuriyet ve Yalova’yı konu edinen ama Halil İnalcık hocamıza da ithafen gerçekleştirdiğimiz bir toplantı olması nedeniyle Osmangazi ile de bir ilişki kurarak, Osmangazi’den Atatürk’e uzanan çizgiyi ele aldığımız bir toplantı gerçekleştirelim istedik. Umarım dinleyenler daha sonra da çıkacak olan kitaptan yararlanacak olan araştırmacılar için faydalı değerli bir toplantı olur. Bugünde çok değerli alanında uzman, yetkin tarihçi hocalarımız, bilim insanları bizimle birlikte olacak. Biz Yalova İl Özel İdaresi olarak bu ve benzeri organizasyonlara ev sahipliği yapmak, sayın Valimizin liderliğinde bu organizasyonlara destek olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Tabi bu yıl Halil İnalcık hocamızın da vefatının yedinci yıldönümü. Bu organizasyonla ve bu vesileyle hocamızı da bir kez daha rahmetle, özlemle anmış oluyoruz. Hem ülkemize hem dünyaya çok büyük bir bilimsel miras bıraktı. Bizler kendisinin bu bilimsel mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bir köprü vazifesi görme gayretindeyiz. Umarım bu gayretimizde başarıya ulaşır diyorum” dedi. Sempozyumun birinci oturumunda Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Özer Ergenç ve Prof. Dr. Seçil Karal Akgün konuşmacı olarak sahneye çıkarken, moderatörlüğü Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel gerçekleştirdi.

AÇILIŞ

(Protokol Konuşmaları)

  1. OTURUM

Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu

Halil İnalcık Hocanın İzinden Osmangazi’den Cumhuriyete Kadar Yalova’nın Gelişmesi

Prof. Dr. Özer Ergenç

Yerellikten Bütünleşmeye, Ortak yaşam Alanı (Yurt) Yaratmaya: Osmanlı Devleti Kurulurken (1301-1326). Yeni Türk Devleti Kurulurken (1919-1922)

Prof. Dr. Seçil Karal Akgün

Atatürk, Yalova ve Türkiye’nin Çağdaşlaşması

  1. OTURUM

Prof. Dr. Hatice Şahin

Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Türk Diliyle İlgili Gelişmeler

Doç. Dr. Gürhan Yellice

Lozan Barış Antlaşması ve Yunanistan: Antlaşma Öncesi Yunan Cephesinde Yaşanan Siyasi Gelişmeler ve Antlaşmaya Yönelik Yunan Kamuoyunun Tutumu (ÇEVRİMİÇİ)

Doç. Dr. Mine Ersevinç

Bir Milli İşletme Örneği: Akay İşletmesi ve Yalova (1933-1938)

Prof. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu

Zorunlu Nüfus Mübadelesi, Mübadiller: Yalova ve Çevresi (ÇEVRİMİÇİ)

  1. OTURUM

Doç. Dr. Selçuk Seçkin

Yalova’daki Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirası

Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan

Türk Tarih Tezi ve Atatürk’ün Yalova’daki Tarih Çalışmaları

Doç. Dr. Fevzi Çakmak

Cumhuriyet Türkiye’sinin Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklarla Mücadelesi Üzerinden Yalova ve Çevresine Bakış (ÇEVRİMİÇİ)

Öğr. Gör. Cihan Yalvar

Sözlü Tarih Bağlamından Bir Biyografi Denemesi Karaçay-Malkarlı Bekir (Süyünç) Çavuş

Muhsin Sevencan

Atatürk ve Üç Yalova Hatırası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.