DOLAR 32,3697
EURO 35,0071
ALTIN 2.325,73
BIST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 22°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 18°C

HELENİSTİK DÖNEMDEN BULGULARA RASTLANDI

HELENİSTİK DÖNEMDEN BULGULARA RASTLANDI
12.10.2021
A+
A-

Yalova’nın Altınova İlçesi Hersek Bölgesinde yapılan Helenapolis Antik Kenti Yüzey araştırması çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı.

Yalova’nın Altınova İlçesi’nde yer alan Helenopolis Antik Kentinde ilk bilimsel arkeolojik çalışmalar bu yılın eylül ayında başladı. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Altınova Belediyesi’nin desteği ile Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr Üyesi Cennet Pişkin Ayvazoğlu başkanlığında uzman bir ekip tarafından “Yalova İli ve İlçeleri Antik Çağ Yüzey Araştırması” kapsamında yürütüldü.

“HELLENİSTİK BULGULARA ULAŞILDI”

Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Helenapolis Antik Kenti Yüzey Araştırma çalışmaları hakkında Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cennet Pişkin Ayvazoğlu’ndan bilgi aldı. Çalışmaların 1 Eylül itibariyle başladığını söyleyen Dr. Cennet Pişkin Ayvazoğlu, “Biz bu yılki çalışmalarımızda MS 4. yy. dan çok önceye, Hellenistik Dönem’e kadar giden bulgulara rastladık. Yani burada Hellenistik Dönem’den günümüze dek kesintisiz bir yerleşim olduğunu anlıyoruz” diye konuştu.

“MS 4. Y.Y.’DAN ÇOK ÖNCE”

Araştırmaların 1 Eylül’de başladığını söyleyen Dr. Cennet Pişkin Ayvazoğlu, “Yalova’nın Eski Yunan ve Roma Dönemi’ni araştırıyoruz. Çalışmalarımıza Altınova’da lokalize edilen Helenopolis ve çevresinden başladık.

MS 4. yy.da Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından kurulduğu ve imparatorun kente,  annesi Helena’nın adını verdiğini, yani kentin adını buradan aldığını biliyoruz. Antik kaynaklar, Helenopolis yakınında sıcak su kaynaklarının bulunduğunu ve Konstantin’in ömrünün son yıllarında bunlardan yararlandığını yazmaktadır. Biz bu yılki çalışmalarımızda MS 4. yy.den çok önceye, Hellenistik Dönem’e kadar giden bulgulara rastladık. Yani burada Hellenistik Dönem’den günümüze dek kesintisiz bir yerleşimi olduğunu anlıyoruz” dedi.

“İLK VE EN KAPSAMLI BİLİMSEL ARKEOLOJİK ÇALIŞMA”

Dr. Cennet Pişkin Ayvazoğlu çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Helenopolis’in MS. 4. yy.da, Konstantinopolis (bugünkü adı ile İstanbul) kentinin de kurucusu olan Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından kurulduğu bilinmektedir. Antik kaynaklara göre Helenopolis kenti, 4. yy. dan önce de burada bulunan ve küçük bir yerleşim olan Drepanon’un yeniden imar edilmesi suretiyle kurulmuştur. Bu nedenle 4. yy.dan eskiye giden bir geçmişinin olduğu düşünülmektedir.

Yapılan çalışmalarda Hellenistik Dönem’e kadar giden bulgulara rastlanmıştır. Bu yıl yürütülen çalışmalar sonucunda Helenopolis ve çevresinde Hellenistik Dönem’den günümüze dek kesintisiz bir yerleşimin olduğu anlaşılmıştır. Yalova’nın Eski Yunan ve Roma Dönemlerini araştıran ‘Yalova İli ve İlçeleri Antik Çağ Yüzey Araştırması’ ilin kara kısmında yürütülen ve söz konusu dönemleri araştıran ilk ve en kapsamlı bilimsel arkeolojik çalışma olma özelliğine sahiptir” ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞA TEŞEKKÜR

Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, çalışmaların bölge tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Yıllardı istediğimiz Helenapolis Antik Kenti yüzey Araştırması çalışması bu sene başladı. Çalışmaların ilk yılında olumlu sonuçlar almaya başladık. Bölgenin, Helenapolis döneminin çok daha eskilere Helenistik dönemlere kadar bölgenin uzandığını gördük.  Buradaki ilk bulgular bunu gösteriyor. Bu biziz çok sevindirdi. Çalışmalar devam ettikçe daha eskilere doğru gideceğine inanıyorum. Biz Altınova’da yapılan bu çalışmalardan dolayı Kültür Bakanlığımıza, hocalarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.