DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Az Bulutlu
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C

HERSEK’TE TÜR SAYISI 255 OLDU

13.10.2023
A+
A-

Hersek Lagününde, son yıllarda soyu azalmakta olan “Kayın Baştankarası” (Poecile palustris) gözlemlenerek kayıt altına alındı.

Marmara Bölgesi’nin kuş çeşitliliği açısından en önemli sulak alanlarının başında gelen, Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagününde, son yıllarda soyu azalmakta olan “Kayın Baştankarası” (Poecile palustris) gözlemlenerek kayıt altına alındı. Böylece Türkiye’nin tapulu tek lagünü olan Hersek Lagününde kuş türü sayısı 255’e yükseldi.

Türkiye’deki 500’e yakın kuş türünün yarısından fazlasının Hersek Lagününde olduğunu söyleyen Altınova Belediyesi kuş gözlemcisi Fatih Bülbül, “Lagünümüz, kuş yoğunluğu açısından

Türkiye’nin en yoğun göllerinden biridir. Yüzey ölçümü düşük fakat metrekareye düşen kuş sayımız itibariyle Türkiye’deki en iyi göl. Çok iyi korunduğu için kuş çeşitliliği çok fazla ve her geçen gün bu çeşitliliğe yenileri ekleniyor.

“Ötücü nadir bir kuş türü”

Son yapılan gözlem çalışmalarımızda Hersek Lagünü ormanlık alanında eşim Necla Bülbül’ün dikkati sayesinde gözlenerek kayıt altına alınan ‘Kayın Baştankarası’ (Poecile palustris) , Baştankaragiller (paridae) familyasına ait ötücü bir kuştur. Tepesi ve çenesi siyah, yanakları beyaz, sırtı ve kuyruğu kahverengi, göğsü ve alt kısımları krem rengi ve beyazdır. Aynı zamanda geniş yapraklı büyük ormanların küçük gizemli kuşudur. Ülkemizdeki yedi Bastankara türünden Akyanaklı ile birlikte en nadiridir” diye konuştu.

“Bine yakın flamingo var”

Hersek Lagünü’ne kışı geçirmek için göçmen kuş türü olan flamingoların da geldiğini söyleyen Bülbül, “Alanımızın en önemli kuşlarından biri flamingolar. Alan küçük olsa da kış aylarında binin üzerine kadar çıkıyorlar. Bu yıl da şimdiden bine yakın flamingo var. Flamingolar artık insanlara da yaklaşıyor, zaman zaman dansları ile hoş görüntüler oluşturuyorlar. Avcılık ve gürültü olmadığı sürece yakınınıza kadar geliyorlar. Flamingolarla birlikte diğer su kuşları da (ördekler, batağanlar, balıkçıllar, kıyı kuşları…) alanımızı şenlendirmeye başladılar. Tüm doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını, alanımızdaki bu görsel şölene tanıklık etmeye davet ediyorum ” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.