DOLAR 32,3613
EURO 34,9612
ALTIN 2.325,57
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 21°C
Açık
Yalova
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 25°C

SAFRANLI TEMA’LAR PALAMUT ÇİMLENDİRDİ

SAFRANLI TEMA’LAR PALAMUT ÇİMLENDİRDİ
12.01.2022
A+
A-

Safran İlkokulu 2A sınıfı ile Safran Ortaokulu 6A sınıfı öğrencileri TEMA Okul Sorumlusu İngilizce Öğretmeni Emine Baysal rehberliğinde Yalova Genç TEMA Ekibi ve TEMA Gönüllüleri ile ormandan topladıkları meşe palamutlarını çimlendirme etkinliği gerçekleştirdiler.

Okul Müdürü Gülşen Sertkaya ve 2A Sınıfı Öğretmeni Çiğdem Ferahlı’nın destekleriyle yapılan etkinlikte, Yavru TEMA ve Ortaokul TEMA öğrencileri doğadan alınanın doğaya kazandırılmasını yaparak – yaşayarak deneyimlediler. Meşe palamutları yuvalarına kavuşunca kendisi dâhil binlerce canlının geleceği için çalışmaktadır. Neşe içerisinde gerçekleşen etkinlikte çimlendirilen meşe palamutları fidana dönüştüğünde okul bahçesine dikilerek ağaçlandırma çalışması yapılacak. Barışın, gücün ve dayanıklılığın sembolü olan MEŞE Ağacı Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’nın da en sevdiği ağaçtır. Tek bir ‘meşe’ zaman içinde ‘meşeler’ olur. Tek bir meşe gün be gün, derine ve yanlara doğru büyüttüğü köklerinin kapsadığı alandaki toprağı bir arada tutar, erozyona engel olur, toprağı korur. On binlerce, milyonlarca meşe bizi, geleceğimizi korur. Gövdesi ve dalları kuşlara, sincaplara yuvadır. Besin değeri yüksek palamutları çok sayıda kurda, böceğe ve kuş türüne, sincaba ve ekosistemde besin zincirinde önemli yeri olan daha birçok canlıya besin kaynağıdır. Palamutları kimi zaman kahve olur, kimi zaman ilaç olur. Loblu yaprakları ile daha fazla güneş ışığını toprağa ulaştırır, altında çok sayıda bitki türüne yaşama olanağı sağlar. Dökülen yaprakları ile toprağa kaybettiği besini geri kazandırır, toprak altında, bir nevi toprak işçisi olan milyonlarca canlıya yuva sağlar. Hayvan beslenmesinde kullanılan yaprakları ile kırsaldaki halkımıza destek olur, dayanıklı odunları kimi zaman tekne, kimi zaman evimizde mobilya, kimi zaman parke olur. Ocaktaki aşı, tandırdaki ekmeği, mangaldaki eti pişirir, ısıtır, temiz enerji üretir. Ömrünü doğaya adamış Toprak dedemiz sayın Hayrettin Karaca’nın “Meşe Ağacı’na sahip çıkın “ vasiyeti Yalovamız için iyi bir örnek teşkil etmektedir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.