DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 20°C
Az Bulutlu
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

TEMA YALOVA, HERSEK LAGÜNÜNÜ GEZDİ

07.03.2023
A+
A-

TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği Saha Faaliyet Programı kapsamında, Marmara Denizi’nin kıyısındaki 250 kuş türüne ev sahipliği yapan Altınova Hersek Lagününe Sulak Alan Gezisi düzenledi.

Daha önce Hersek Lagününü görmeyen 60’a yakın TEMA gönüllüsünün katıldığı gezide Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül tarafından bölge ile ilgili gönüllülere bilgiler aktarıldı.

“Göç Yolu Üzerinde”

Fatih Bülbül verdiği bilgide, ““Farklı ekosistemleri bünyesinde bulunduran Hersek lagünü su kuşlarının beslenmesi için en değerli bitkilerden biri olan ruppia maritima/sahil ördek otunu bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca göç yolu üzerinde olması nedeniyle de Lagün ülkemizde kuş çeşitliliği açısından oldukça önemli bir alan. 250 tür ile Türkiye de gözlenen kuş türlerinin yarısına yakını Lagünde gözlenmektedir.  Son yapılan sayımlardaki binin üzerinde flamingo yine Türkiye’deki bu anlamda lagünün üst sıralarda yer almasını sağlamaktadır. Kış aylarında artan popülasyonla toplam kuş sayısı günlük 10 binlere yaklaşmaktadır”” diye kaydetti. Fatih Bülbül Alanda 20 çiftin üzerinde üreyen “Karagagalı sumru”nun Hersek Lagününe ayrıca önemli kuş alanı özelliği kattığını ifade ederek Hersek Lagününün Türkiye’nin tek tapulu gölü olduğunu ve Gölün ortalama derinliğinin 50-60 cm., en derin noktasının da 90 cm. olduğu tespit edildiğini vurguladı. Fatih Bülbül’ün verdiği bilgilerin ardından TEMA gönüllüleri Lagünü gezdiler ve kuş gözlem kulesine çıkarak dürbün ve teleskoplarla kuşları gözlemlediler. Lagündeki toplu fotoğraf çekiminin ardından Hersekzade Ahmet Paşa Külliyesine geçen gönüllüler burada Camiyi ve Hersekzade Ahmet Paşanın türbesini ziyaret ettiler. Daha sonra Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesine geçen gruba bahçede yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bilgiler aktarıldı ve bitki çayı ikram edildi. TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir de yaptığı açıklamada Hersek Lagününün çok değerli bir sulak alan ekosistemi olduğunu ifade ederek “Lagün başta su kuşları olmak üzere pek çok türün barınma, beslenme ve üreme alanı olarak büyük önem taşır. En kalabalık olduğu zaman kış mevsimidir. Alan her ilk ve sonbahar döneminde Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki yüz binlerce kuşun geçtiği göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Alanda özellikle denizle göl arasındaki kıyı şeridinde koloni halinde üreyen önemli kuş türleri bulunmaktadır. Bunlar Kara gagalı sumru, Sumru, Akdeniz martısı, Poyrazkuşu, Küçük Halkalı Cılıbıt ve Gümüş Martıdır. Hersek Lagünü kış mevsiminde barındırdığı çok sayıda Flamingo ile de Marmara bölgesinde önemli bir konaklama yeridir. TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği olarak ilimiz ve ülkemiz için çok önemli olan böylesi bir güzelliği henüz gezmeyen gönüllülerimizin de görmesini arzu ettik. Gönüllülerimizin ulaşımı konusunda araç desteğini esirgemeyen Yalova Belediye Başkan Vekilimiz sayın Mustafa Tutuk ve Altınova Belediye Başkanımız sayın Dr. Metin Oral’a, güzel anlatımlarıyla Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül ile diğer rehber arkadaşlarımıza ve etkinliğimize ilgi gösteren çok değerli gönüllülerimize sonsuz teşekkürlerimizi ifade ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.