DOLAR 32,3658
EURO 34,9484
ALTIN 2.325,25
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova 22°C
Parçalı Bulutlu
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 18°C

ÇİFTLİKKÖY BELEDİYESİ PEYZAJ BİTKİLERİNİ KENDİ ÜRETİYOR

ÇİFTLİKKÖY BELEDİYESİ PEYZAJ BİTKİLERİNİ KENDİ ÜRETİYOR
25.01.2021
A+
A-

Çiftlikköy Belediyesi, ilçe genelinde park ve yeşil alanlarda kullanılan peyzaj bitkilerinin çoğunu kendi üretim tesislerinde yetiştiriyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kentin yeşil alanlarında yer alan bitki ve ağaçlardan çelik ve tohumlar alıp bitki ve ağaç üretiyor. Böylece hem çevreye katkı sağlanıyor hem de yeşil alanların düzenli bakımı yapılıyor.

PALMİYE AĞACINA KADAR ÖZ KAYNAKLARLA ÜRETİM YAPILIYOR

Yemyeşil bir Çiftlikköy için mesai kavramı gözetmeksizin çalışan Çiftlikköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilçenin dört bir yanında sürdürdüğü peyzaj çalışmalarında kendi tesislerinde üretimini yaptığı bitkileri kullanıyor. Yeşil alanlarda kullanılmak üzere alev çeliğinden, kartopuna, defneden, biberiye, lavanta ve keçisakalına kadar pek çok çeşit peyzaj bitkisinin üretimi çelikleme yoluyla yapılırken, ilçe sahilini ve parkları daha da güzelleştiren palmiye ağaçları da tohumlama yöntemiyle yetiştirilerek üretiliyor.

YILDA YAKLAŞIK 100 BİN BİTKİ ÜRETİMİ

Yılda ortalama 100 bin bitki üretiminin yapıldığı Sultaniye Mahallesi’nde yer alan üretim tesisi 6600 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Üretim alanının 400 metrekarelik kapalı sera kısmında ise çelikleme işlemleri için kullanılıyor. Üretimi yapılan peyzaj bitkileri, 6 mahallede bulunan yeşil alanlar ve parklarda toprakla buluşuyor. Alanlarında deneyimli personel tarafından çelikleme ve saksılama işlemleri yapılan bitkiler, özel yapılan yastıklarda muhafaza edildikten sonra köklenmelerinin devamı için aşama aşama daha büyük saksılara alınıyor. Ardından ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılmak üzere dikimleri yapılan peyzaj bitkilerinin üretimi yıl boyunca kesintisiz devam ediyor.

BELEDİYE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLANIYOR

Çiftlikköy’ün toprağının palmiye yetiştirmek için uygun olduğunu belirten Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, “Palmiyeler dışarda fiyat olarak çok pahalı olduğundan kendimiz üretme yoluna gittik. Çelikleme ile olmadığından palmiyeleri 3-4 yaşına kadar büyütüp ardından tohumlama yöntemi ile üretim alanımızda yetiştiriyoruz. Parklarımızda ve sahilimizde gerekli olan yerlere palmiyelerimiz belli bir olgunluğa geldikleri zaman dikimlerini gerçekleştiriyoruz” diye bilgi verdi. 35 personelle hizmet veren Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün üretim aşamasında çelikleme ve saksılama ile ilgilenen 5 kişilik özel bir ekibi de bulunuyor.

SİLPAGAR, “HER ALANDA ÜRETEN BİR BELEDİYEYİZ”

Kendi bitkilerini kendileri üreterek ciddi oranda bir tasarruf da sağladıklarını belirten Başkan Silpagar, “Ekiplerimiz, ilçemizin iklimine uygun peyzaj bitkilerini tespit ediyor ve bu çeşitlerin dışarıdan alınması yerine kendimizin üretmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Üretimi yapılan bitki ve ağaçlar Çiftlikköy’ün parklarını, sokak ve caddelerini süslüyor. Vatandaşlarımızın da katkılarıyla daha yeşil bir Çiftlikköy için çalışmalarımız sürüyor. Kendi öz kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirerek, elimizdeki imkanları en iyi şekilde sunmanın gayreti içindeyiz. Tüm çalışma arkadaşlarıma gayretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.