BİNALAR YENİLENEBİLECEK Mİ?
Kentsel dönüşüme dair önemli bir konu Temmuz ayı belediye meclisinde tekrar gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl bugünlerde de konuşulan konular bugün tekrar ısıtılarak gündeme taşındı. Mecliste gündeme getirilen Şehit Ömer Faydalı Bulvarı’nın aşağısında kalan kısımda imarın 6 kata kadar çıkabileceği anlamına gelen, 1995 yılındaki planlara dönüş bakalım bu defa nihayete erişecek mi? Komisyona sevk edilen madde sonrası sonucun ne olacağını merakla bekliyoruz.
Bu konu tekrar ısıtılıp gündeme gelince geçtiğimiz yıl bugünlerde dergimizde aynen bu sayfada kaleme aldıklarım aklıma geldi. O tarihte aynen şu cümleleri sarf etmiştim;
“ Kentsel dönüşüm bu şehri seven bu şehirde yaşayan hiç kimsenin karşı çıkacağı bir şey değildir. Ama nedense bu masaldan öteye geçemiyor. Bu şehirde zaman zaman gündeme gelip bir süre sonra sıcaklığını yitiriyor.
İşin ekonomik boyutları hiç konuşulmuyor. Yıkılacak kat kadar kat yapılabilecek olmasının izni veriliyor fakat bu insanların bu işin ekonomik boyutunun altından nasıl kalkacağı konuşulmuyor. Peki kaç müteahhit bu şartlarda yeni binalar yapacaktır. Hiç hesap yaptınız mı ?
Biz izin verdik hadi gidin yapın demekle olmaz bu işler.
Çok net söylüyorum.
Binaların yenilenmesi ile ilgili bu tarz kararları sabahlara kadar alın, sonuca ulaşamaz, vatandaşı memnun edemezsiniz.
Binaların yenilenmesi hususunda yıkım maliyetleri ve yapım maliyetleri kata kat dediğimiz bu sistemle sonuca ulaşmaz.
4 katlı bir bina yıkıldığında yerine tekrar 4 kat izni verdiğinizde maliyetlerin ne olduğu ortada. Sadece bu tarz bir binada (TEMMUZ 2021) 300 Bin TL’yi aşan daire maliyeti söz konusu. Bu ekonomik şartlarda bunu ödeyebilecek kaç kişi var sanıyorsunuz ?
Maliyetler ortadayken, daha pratik bir çözüm önerimi daha önce dile getirmiştim, tekrar ifade edeyim. Yıkılacak kat sayısının üzerine en az +1, hatta mümkünse +2 kat imar izni verilmedikçe, Yalova’da bina yenilenmesi çok mümkün değil. Böyle bir kararın hayata geçirilmesi içinde kimse mümkün değil demesin, gayette mümkün.
Cesur bir hareket yapalım diyorsanız, buyurun gerçekten cesur ve vatandaşın menfaatine bir davranış. Yapın da ayakta alkışlayalım.”
O günden bu yana geçen 1 yıllık süreçte değişen bir şey var mı hep beraber göreceğiz.
Biz diyoruz ki;
40 yıllık 4 katlı binada oturmak mı daha güvenli, yeni yapılmış 5 veya 6 katlı binada oturmak mı?