CESUR OLUN !
Kentsel dönüşüm uzun yıllardır bu şehirde konuşulan konulardan biri.
Dönem dönem sıcaklığı artan bir gündem maddesi. Geçtiğimiz ay meclis gündeminde de alınan karar, kalkan ve kalkmayan eller sebebiyle de yine gündeme taşındı.
Yalova Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı oturumunda kentsel dönüşüme dair önemli bir gündem maddesinin oylaması yapıldı. Malumunuz Yalova şehir merkezinde imar 4 kat. Fakat geçmiş yıllarda yapılmış olan 4 kat üzerindeki binaların yenilenmesi de bu mevzuat gereği oldukça güç durumdaydı. Meclise taşınan konu sonrası oylama yapıldı. Oylama yapılmasının sebebi de 4 kat üzeri binaların mağduriyetinin giderilmesi içindi. 5 katlı 6 katlı bir bina şehir merkezinde yenilenmek istendiğinde 4 kat yapılması ekonomik anlamda mümkün olmadığından mecliste yıkılacak bu yüksek katlı binaların aynı kat sayısı ile yeniden inşa edilmesi konuşuldu.
Ak Partili ve MHP’li meclis üyeleri de kendi tabirleriyle cesur bir hareket sergileyerek bu sorunu çözdüler. Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleride konu hakkında yanıtlanmayan soru işaretleri olduğu, ilerleyen zamanda gerekli makamlardan yeterli olurların alınmadığını öne sürerek oylamada çekimser oy kullandılar.
Sonra ne oldu?
Servis edilen haberlerde konuya dair detayların sunulması gerekirken olay yine siyasi boyutlara taşındı;
Vay efendim CHP’liler kentsel dönüşüme karşı çıkmış!
Vay efendim AK Partili meclis üyeleri CHP’li üyelere rağmen kentsel dönüşüm için cesur davranmış!
Vay efendim 22 yıllık sorun çözülmüş!
Sizler siyasi tartışmalarınızı yapa durun, sonuç ne diye bakarım ben !
Kentsel dönüşüm bu şehri seven bu şehirde yaşayan hiç kimsenin karşı çıkacağı bir şey değildir. Ama nedense bu masaldan öteye geçemiyor. Bu şehirde zaman zaman gündeme gelip bir süre sonra sıcaklığını yitiriyor.
İşin ekonomik boyutları hiç konuşulmuyor. Yıkılacak kat kadar kat yapılabilecek olmasının izni veriliyor fakat bu insanların bu işin ekonomik boyutunun altından nasıl kalkacağı konuşulmuyor. Peki kaç müteahhit bu şartlarda yeni binalar yapacaktır. Hiç hesap yaptınız mı ?
Biz izin verdik hadi gidin yapın demekle olmaz bu işler.
Çok net söylüyorum.
Binaların yenilenmesi ile ilgili bu tarz kararları sabahlara kadar alın, sonuca ulaşamaz, vatandaşı memnun edemezsiniz.
Binaların yenilenmesi hususunda yıkım maliyetleri ve yapım maliyetleri kata kat dediğimiz bu sistemle sonuca ulaşmaz.
4 katlı bir bina yıkıldığında yerine tekrar 4 kat izni verdiğinizde maliyetlerin ne olduğu ortada. Sadece bu tarz bir binada 300 Bin Tl’yi aşan daire maliyeti söz konusu. Bu ekonomik şartlarda bunu ödeyebilecek kaç kişi var sanıyorsunuz ?
Maliyetler ortadayken, daha pratik bir çözüm önerimi daha önce dile getirmiştim, tekrar ifade edeyim. Yıkılacak kat sayısının üzerine en az +1, hatta mümkünse +2 kat imar izni verilmedikçe, Yalova’da bina yenilenmesi çok mümkün değil. Böyle bir kararın hayata geçirilmesi içinde kimse mümkün değil demesin, gayette mümkün.
Cesur bir hareket yapalım diyorsanız, buyurun gerçekten cesur ve vatandaşın menfaatine bir davranış. Yapın da ayakta alkışlayalım.